­ ABDURRAHMAN GAZİ HAZRETLERİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Abdurrahman Gazi Hazretleri Türbesi - Erzurum

Abdurrahman Gazi Hz. Türbesi; Erzurum'un 2,5 km güneydoğusunda Palandöken Dağı'nın eteğindedir. Sahabe olan Abdurrahman Gazi Hz., aynı zamanda Hz. Muhammed'in (s.a.v) sancaktar lığını da yapmıştır. Bir tekke zaviye ile birlikte 16. yüzyıldan bu yana ziyaret edilen türbe, 1796 yılında Erzurum Valisi Yusuf Ziya Paşa'nın eşi Ayşe Hanım tarafından yaptırılmış, yanına bir de cami ilave edilmiştir. Türbenin giriş kapısı üzerinde bulunan I796 tarihli kitabe, Hattat Salim tarafından yazılmıştır. Türbe içerisinde 4.85 metre boyunda Abdurrahman Gazi Hazretleri'nin makamı bulunmaktadır. Türbenin etrafı zamanla ağaçlandırılarak mesire yeri haline getirilmiştir. Kaynakça: (Erzurum Gezi Rehberi Kitabı Tablet İletişim Yayınevi)

The Tomb of Abdurrahman Gazi

It is on the slope of the Palandoken mountain which is 2,5 kilometers to the south east of Erzurum. The tomb of Abdurrahman Gazi who is a sahabe (person who has seen and lived with the Prophet Mohammad) and is known to be flag man of the Prophet Mohammad. The area surrounding this tomb was planted with trees in time and was turned into a promenade. The tomb which has been visited ever since 16th century with a dervish monastery, was built by Ayse Hanim, the wife of Erzurum Governor Yusuf Ziya Pasha, and a mosque was added next to the tomb. There is an epigraph above the entrance gate of the tomb dated to 1796, written by the calligrapher Salim. The maqam (holly station) Abdurrahman Gazi which is inside the tomb has a length of 4.85 meters. References: (City Guide Erzurum, Published by Tablet İletişim)

Türbe
İnanç Turizmi
Erzurum'un 2,5 km. güneydoğusunda Palandöken Dağı'nın eteğinde bulunmaktadır. Özel araç ve ticari taksiler ile ulaşım sağlanmaktadır.
Abdurrahman Gazi Türbesi yolu / ERZURUM

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4483    Eklenme Tarihi : 23 Nisan 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 16 Kasım 2018 Cuma