­ HARUN REŞİT KALESİ | Kültür Portalı

HARUN REŞİT KALESİ - Osmaniye

Adres Kurtlar Köyü Düziçi
Yaptıran Abbasi Halifesi Harun Reşit
Yapım Tarihi M.S 785
Genel Tanım Abbasi Halifesi Harun Reşit tarafından M.S 785’de yaptırılmıştır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Osmaniye’nin Düziçi ilçesi, Kurtlar köyü, dumanlı yaylasındadır. Stratejik bir noktada olan kale 785/786 yılında yaptırılmıştır. Al- Yagut’a göre Nicephoros Phocas komutasındaki Bizanslılar 15.000 Haruniyeli müslümanı 959 yılında ele geçirir. Savaşlarda tahrip olmuş olan kaleyi 967’ de Sayf ad- Dawlah onartmıştır. 1198 / 1199 ve daha erken dönemde Baron Levon döneminde Ermeni yerel Krallığı kontrolünde, Levon’dan sonra Godfrey Haruniye Lordu olmuştur. 22 Temmuz 1236’ da Kral 1. Hetum ve Karısı Zapel krallığa hizmetlerinin karşılığı olarak Cermen şövalyelerine bağışlamıştır. Fakat kalede ki arkeolojik özelliklerin hiçbirinde Cermen Şövalyelerine ve o döneme ait hiç bir ize rastlanmaz. 13 yy sonunda Haruniye Memlukların kontrolüne geçer. 14 yy. ortasında Mısırlılar Haruniye’yi Doğu Kilikya’nın idari merkezi haline getirirler. Kuzey ve Batı yönde birbirinin devamı olan galeriler yapmışlardır. Kapıdan kuleye kadar engebeli bir yükselti mevcuttur. Planda “A” yapısı olarak görülen yer, ana giriş kapısıdır. Kuzeybatıda ki sur duvarları ve mazgalların bir kısmı tahrip olmuştur. Burada ki mazgallar Arap mimari tekniği için en güzel örneklerdir. Kaba yontu taştan yapılmıştır. . Kuzeybatı duvarı boyunca uzanan bütün mazgallar kalenin ilk dönem inşaatına aittir. G mazgalı bunlara pek benzemez olasılıkla 967’ de ki onarımda yapılmış olmalıdır. B yapısı tonozlu yaşam yeri olabilecek mimari öğedir. Fakat üst örtüsünün tonoz tipi hakkında bilgi yoktur. C yapısı da bir yaşam yeridir. Yedi siperlikli mazgal vardır. C yapısının ortasında J yapısı dediğimiz yerde, dar bir geçit ve kırılmış bir merdiven, duvar içine yerleştirilmiştir. Bu gün kayıp olan üst kat yürüme yoluna çıkar. Muhtemelen bu kat ahşaptan yapılmış olmalıdır. C yapısının kuzeydoğu yönündeki yerinde 85 cm. yükseklikte 4 adet destekleme çıkıntıları vardır. Bunlarında 5 adet küçük paralel destekleri var Haruniye kalesinin planında D isimli yapı olarak görülen yer 2 nci bir kapıdır. Kapının dış tarafında perdahlı kesme taştan merdiveni mevcuttur. D yapısının diğer en önemli özelliği de kalede çalışan ustaların sembollerinin buluntu tek yerdir E yapısı D kapısına bitişik Kuledir. Bazalttan yapılmıştır. Kulenin üçüncü katını ayıran ince dekoratif kireçtaşından bir sıra duvar örgüsü vardır. E kule yapısı ahşap malzeme ile katlara ayrılmış olmalıdır. Duvarda yer alan ahşap hatıl taşımak için bırakılan çıkıntılar bunu kanıtlar. Kule yapısının alt katının sarnıç olabileceği düşünülmektedir. B ve C yapısı arasında kalan duvarın ortasında dar bir merdiven vardır. Bu merdiven özel oda olan F yapısı ve avlunun kuzeydoğusundaki E yapısının güneybatısında ki alan çıkar. F yapısı tonozlu dar özel bir odadır. Kalenin kuzey yönünde etrafını saran ikinci bir sur duvarını tespit edilmiştir. Kuzey tarafta batı-doğu yönünde uzanmaktadır. Doğu yönünde yürüme yolunun sağ kenarında bir kule yapısı mevcuttur
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 3232    Eklenme Tarihi : 25 Ocak 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma