­ BODRUM KALE | Kültür Portalı

BODRUM KALE - Osmaniye

Adı BODRUM KALE
Adres Bahçe- Kesmeburun- Kazmaca Köyleri arasında ve Kastabala Ören Yeri İçerisindedir.
Vakfiye
Genel Tanım Osmaniye İl merkezinin 12 km kuzeyinde Osmaniye- Kaatepe Açık Hava Müzesi Yolu Kenarında olup asfalt yol ile ulaşılmaktadır. Ceyhan nehrinin kuzeybatıya döndüğü kıvrımın içinde Kesmeburun ile Bahçeköy arasında bulunan ovaya hâkim bir kaya çıkıntısı üzerinde Bodrum Kalesi adını taşıyan bir kaledir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Karadeniz Teknik Üniversitesi Areoloji Bölümü Prof. Dr. Turgut Hacı ZEYREK tarafından 2009 yılında kazılara başlanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kastabala M.Ö. 1.yy’da yerel bir kral olan Tarkondimos’un başkentiydi. Kent 525 ve561 yıllarında meydana gelen iki büyük depremden önemli ölçüde etkilendi. Kastabala adı, ören yerinin 20 km kadar kuzeyinde ki Bahadırlı Köyü civarında 1961’de bulunan bir sınır taşı üzerinde geçmektedir. Bu yazı Aramice’dir. Burada bulunan yapılar: Şehir Kapısı, Şehir Surları, Kuzey Hamamı, Sütunlu Caddeler, Propylon, Ortaçağ Kalesi, Kaya Kesiği, Kaya Mezarları, Tapınak, Tiyatro, Stadion, Güney Hamamı, Sarnıç, Güney Kilisesi, Kuzey Kilisesi, Tonozlu Yapı, Dikdörtgen Yapı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2654    Eklenme Tarihi : 25 Ocak 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma