­ ALA CAMİİ | Kültür Portalı

ALA CAMİİ - Osmaniye

Adres Bağ Mahallesi Kadirli
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğü
Genel Tanım Roma, Bizans, Türk medeniyetlerini bir arada yaşatan bir abidedir.
Yapılan Onarımlar 2012 Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarım projesi başlatılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı 2. asrın başlarında Romalılar tarafından bir manastır olarak yapılmıştır. Sert taşlarla yapılmış olan bu manastırın doğu cephesinin ortasına 5. yüzyılda kilise ilave edilmiştir. Kilisenin altı bodrumdur. 1133 yılında meydana gelen depremden etkilenmiştir. Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu sarı kaplan olarak anılan Kasım Bey kiliseyi babası adına camiye çevirerek Caminin üzerini de kurşunla kaplatmıştır.(1480-1490) 1563 yılında tutulan Kars-zül Kadiriye sancak defterinde Ala Camii civarındaki mahalle Ala Mescidi olarak geçmektedir. 1695’te Raka’dan (Suriye) firar eden aşiretler Kars-zül Kadiriye Sancağını tahrip etmişlerdir. 1924 yılına kadar cami ve medrese olarak kullanılmıştır. Alacami Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafdından geçtiğimiz yıllarda resterasyonunu yaptırmıştır.
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1341    Eklenme Tarihi : 25 Ocak 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma