­ ESKİPAZAR BAYRAM BEY CAMİİ VE HAMAMLARI | Kültür Portalı

Eskipazar Bayram Bey Camii Ve Hamamları - Ordu

Eski Pazar Ordu’nun ikinci yerleşim yeridir. Eskipazar Camii dikdörtgen planlıdır. 1380 yıllarında Hacıemiroğulları tarafından kurulmuştur. Cami Rumi 1197 (Miladi 1781) yılında Şebinkarahisar mutasarrıfı Hüseyin Battal Paşa tarafından onarılmıştır. Depremden harap olan cami yüzyılın başlarında onarılmıştır. Eski camiden günümüze sadece giriş kapısı ve portalı kalmıştır. Şimdiki minaresi ise 1877 yılında eski minarenin kaidesi üzerine yapılmış, 1994 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Pencere kapısı ve minberi ahşap oymacılığın güzel örneklerinden olup, Ankara Etnografya Müzesi’nde sergilenmektedir. İki hamamı mevcuttur.

• Büyük Hamam: Caminin güney tarafında yer alır. Soğuk, ılık ve sıcak olarak üç kısımdan oluşmaktadır. Hamamın dışı moloz taş, içi ise düzgün yontma taştan yapılmıştır. Örtüde kubbe ve tonoz kullanılmıştır. 16. yüzyıl eseridir.
  • Küçük Hamam: Caminin kuzey doğusunda yer almaktadır. Tek bir kare mekan ile su haznesinden oluşmaktadır. 18. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.

Kaynak: Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü "Gezi Rehberi"

Ordu Gezilecek Yerler

Ordu Şehir Merkezine 6 kilometre mesafededir.
Botanik Bahçesi ve Kurul Kalesi Yerleşkesi yol güzergahı üzerindedir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8602    Eklenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 06 Aralık 2021 Pazartesi