­ SAVAT ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

SAVAT ÇEŞMESİ - Nevşehir

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Hacıbektaş Belediyesi
Yapım Tarihi H.1218 – M.1805
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Anıtsal bir görünüme sahip çeşme düzgün kesme taştan sivri kemerli ve basık üçgen alınlıklı olarak inşaa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Anıtsal bir görünüme sahip çeşme düzgün kesme taştan sivri kemerli ve basık üçgen alınlıklı olarak inşaa edilmiştir. Yalak bölümü düzgün kesme taştan yapılmıştır. Çeşmenin biri metal, diğeri pirinçten olmak üzere iki oluğu vardır. Sivri kemer alınlığında üst üste yerleştirilmiş üç kitabe mevcuttur. Kitabelerden, en alttaki yapay doğrultuda dikdörtgen biçimli, ikincisi yaklaşık kare biçimli üçüncüsü ise Osmanlı Devri mezar taşı şeklindedir. Osmanlıca yazıtlı bu kitabelerden anlaşıldığı üzere; çeşme, H. 1218 M. 1805’de yapılmıştır. Duvarları nemlenmiş ve taşları yer yer erimiş çeşmenin bakıma ihtiyacı vardır.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K. 08.02.1991/949