­ SARIHAN | Kültür Portalı

SARIHAN - Nevşehir

Adı SARIHAN
Adres AVANOS-NEVŞEHİR
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Nevşehir İli, Ürgüp ve Avanos ilçeleri arasında olup, Avanos’un 5km. güneydoğusunda Ürgüp’ ün ise 6km. kuzeyinde yer almaktadır. Avanos’tan asfalt bir yol vasıtasıyla ulaşılabilen kervansaray, doğu-batı doğrultusunda uzanan, Aksaray-Kayseri kervan yolu güzergahındadır. Geçtiğimiz yıllarda restorasyonu yapılan kervansaray Vakıflar Genel Müdürlüğü’ nün mülkiyeti altında olup, bu müdürlükçe özel şahıslara turistik amaçlı kiralanmıştır. II. İzzettin Keykavus zamanında 1249 yılında yaptırılan kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı Saruhan, kapalı ve açık olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Kuzeydeki kapalı bölüme oranla daha geniş ve büyük tutulan avlu bölümü kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Kuzeydeki kapalı bölüm ise yaklaşık kare planlıdır. Tüm yapı dıştan farklı biçim ve boyuttaki oniki payanda ile desteklenmiştir. 200m2’lik bir alanı kaplayan hanın avlusuna beden duvarından dışa taşkın ve yüksek tutulan dokuz sıra mukarnas kavsaralı portal ile girilir. Avlunun batı kanadını revak düzenlemesi, doğu kanadını ise dikdörtgen planlı ve sivri tonoz örtülü farklı boyuttaki beş kapalı birim oluşturmaktadır. Avlunun güney kanadında portalin açıklığı giriş eyvanının batısında, çeşme eyvanı doğusunda ise bir mekan yer alır. Bu eyvanın üst katında ise avlunun güney duvarına bitişik merdivenlerle çıkılan köşk mescid yer alır. Avlunun kuzey duvarı ekseninde yer alan beden duvarından yüksek ve avluya taşkın portal ile kapalı bölüme giriş sağlanır. Kapalı bölüm, dört sıra dörder paye üzerine doğu batı doğrultusunda atılan kemerlerle beş sahına ayrılmıştır. Sivri tonoz örtülü bu sahınlar eksende zıt yönde boylamasına bir sahınla kesintiye uğramıştır. Boylamasına sahınla kesilen bölümün merkezinde biçimlenen kare bölümün üzeri pandantif geçişli kubbe ile örtülmüştür.
Orjinal Kullanım Konak
Bugünkü Kullanımı Konak