­ ÖZKONAK BELHA KİLİSE MANASTIRI | Kültür Portalı

ÖZKONAK BELHA KİLİSE MANASTIRI - Nevşehir

Mah. Köy - Mevkii ÖZKONAK
Adres -
Pafta : K.33-b2
Yapım Tarihi VI. Y.Y.
Vakfiye -
Genel Tanım Avanos’un Özkonak Kasabası yakınlarında yer alan Belha Kilise Manastırı VI. YY’la Erken Bizans Dönemine tarihlenmiştir. Kilise çok fazla tahribata uğramış önde bulunan bazı oda ve kolonlar yıkılmıştır. Avlu gibi görünen boşluğun solunda ve sağında tonozlu odalar bulunmaktadır. 1997 yılında restorasyon görmüştür.
Yapılan Onarımlar 1997 YILINDA RESTORASYON GÖRMÜŞTÜR.
Ayrıntılı Tanımı Nevşehir Avanos ilçesi, Özkonak kasabasının 3 km. güneydoğusunda, Özkonak Avanos yolunun doğusunda olup, yola 200 m. uzaklıktadır. Kilise çok fazla tahribata uğramış önde bulunan bazı odalar ve kolonlar yıkılmıştır. Halen bahçe gibi görülen boşluğun solundaki uzun iki tonozlu oda sağında küçük bir tonozlu oda bulunmaktadır. Kilise ve sığınağa giden oda önünde 5 kolon ve karşılarında 5 yarım kolon çıkıntısı bulunmaktadır. Sağda bulunan kilise beşik tonozlu olu, sağ ve solda karşılıklı üçer niş ve birde apsisi bulunmaktadır. Kilisenin freskleri doğal etkilerden tahrip olmuştur. Belha Kilise Manastırının sığınağa açılan geçidi tek tonozlu uzun odadan başlar. Oda içinde 2 si yuvarlak biri köşeli üç niş, birde ölü gömü çukuru bulunur. Sol duvarda uzun ince galeriye açılan oyuklar bulunmakta, bu galeri dikdörtgen şeklinde bir odada son bulmaktadır. Sığınak yolu uzun ince galeriye açılan oyuklar bulunmakta bu galeri dikdörtgen şeklinde bir odada son bulmaktadır. Sığınak yolu üzerinde 1 kapı kilit taşı ve arkasında odası bulunmaktadır. Manastırın sağında ve solunda bulunan taşıyıcı kolonlar aşırı tahribattan dolayı yıkılmak üzeredir. Kilisenin apsisi delinmiş durumda olup kar ve yağmur suları bu delikten içeriye akarak tahribatı artırmaktadır.
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K. 10.04.1982 A.3527