­ MEDRESELİ YAHYA EFENDİ CAMİİ(HAPİSHANE CAMİİ) | Kültür Portalı

MEDRESELİ YAHYA EFENDİ CAMİİ(HAPİSHANE CAMİİ) - Nevşehir

Adı MEDRESELİ YAHYA EFENDİ CAMİİ(HAPİSHANE CAMİİ)
Adres ÜRGÜP/ NEVŞEHİR
Yapım Tarihi 1400 (H)
Genel Tanım Ürgüp İlçesi merkezinde, Ürgüp’ü Nevşehir’e bağlayan yol üzerinde bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ürgüp İlçesi merkezinde, Ürgüp’ü Nevşehir’e bağlayan yol üzerinde bulunan camii H.1400 tarihini vermektedir. Birbirine bitiştirilmiş cami ve medreseden oluşan yapı zamanında hapishane olarak kullanılmış olması nedeni ile halk arasında hapishane camii olarak ta bilinmektedir. Düzgün kesme taşla inşa edilmiş yapı, doğu batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapının doğu cephesi yaklaşık ekseninde eyvan içerisinde basık kemerli kapı, kapının güneyinde ise cami duvarına bitişik sivri kemerli niş içerisinde çeşme yer almaktadır. Basık kemerli kapı ile yapının doğu bölümünü biçimlendiren medreseye geçiş sağlanır. Açık avlulu plan şemasını yansıtan medrese kuzey ve güney olmak üzere çift yönden revakla kuşatılmıştır. Medrese odaları ise yine aynı şekilde yerleştirilmiştir. Kuzeyde dört, güneyde üç dershane odası bulunan medresenin güneydeki odalarından biri bugün tuvalete dönüştürülmüştür. Medresenin batı duvarı eksenindeki basık kemerli kapı ile cami bölümüne geçiş sağlanır. Harim bölümü kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Kuzey güney doğrultusunda yerleştirilmiş iki paye üzerine aynı doğrultuda atılan kemerlerle harim, mihrap duvarına dikey iki sahna ayrılmıştır. Her iki sahın sivri tonoz örtülü olmasına karşın, batı sahnın eksenine kubbe yerleştirilmiştir
Tescil Kararı T.K.T.V.Y.K. 02.07.1987 / 3447