­ KIZLAR MANASTIRI | Kültür Portalı

KIZLAR MANASTIRI - Nevşehir

Adı KIZLAR MANASTIRI
Adres Göreme Açıkhava Müzesi/ NEVŞEHİR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yapan BİZANS DÖNEMİ
Vakfiye
Genel Tanım Müze girişinin solunda yer alan 6-7 katlı kaya kütlesi “Rahibeler Manastırı” olarak bilinir. Bu manastırın l. Katındaki yemekhanesi, mutfağı, birkaç odası; 2. katındaki yıkık şapeli gezilebilir durumdadır. 3. kattaki bir tünelle ulaşan kilisesi çapraz kubbeli, dört sütunlu üç apsislidir.
Yapılan Onarımlar Onarılmıştır
Ayrıntılı Tanımı Müze girişinin solunda yer alan 6-7 katlı kaya kütlesi “Rahibeler Manastırı” olarak bilinir. Bu manastırın I. Katındaki yemekhanesi, mutfağı, birkaç odası; 2. katındaki yıkık şapeli gezilebilir durumdadır. 3. kattaki bir tünelle ulaşılan kilisesi çapraz kubbeli, dört sütunlu üç apsislidir. Ana apsisteki templona Göreme’deki diğer kiliselerde pek rastlanmaz. Kilise’den doğruya kaya üzerine yapılan İsa resminin yanında kırmızı bezemeler görülür. Manastırda katlar arasındaki bağlantı tüneller sağlanmıştır. Tehlike anında tünelleri kapatmak üzere yer altı şehirlerinde olduğu gibi “Sürgü taşları” kullanılmıştır. Sağdaki Rahipler Manastırında ise erozyon nedeniyle katlar arasındaki geçişler kapandığından sadece giriş katındaki birkaç oda görülebilir.
Yayın Dizini M.Restle, Byzantine Wall Painting in Asia Minor, Germany 1967