­ KEBİR(KARAMANOĞLU İBRAHİMBEY CAMİİ) | Kültür Portalı

KEBİR(KARAMANOĞLU İBRAHİMBEY CAMİİ) - Nevşehir

Adı KEBİR(KARAMANOĞLU İBRAHİMBEY CAMİİ)
Adres ÜRGÜP/ NEVŞEHİR
Yapım Tarihi 14 YY.
Genel Tanım Güney-kuzey istikametinde dikdörtgen planlıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Güney-kuzey istikametinde dikdörtgen planlıdır. Harim kısmı üç nefli’dir. Nefler üçer yuvarlak, ikişer kare sütunların desteklediği yuvarlak kemerlerle birbirinden ayrılır. Kemerler üzerine oturan duvarlar tonoz örtü ile kapatılmıştır. Doğu cephesinde dikdörtgen formda beş pencere ve bir hatip kürsüsü, batı cephesinde dört pencere ve bir niş ile hatip kürsüsü vardır. Zemin kısmında güney yönündeki birinci sütunun önünde zemin 20 cm. yükseltilmiştir. Taştan yapılmış olan mihrap altı mukarraslıdır. Mihrabın iki köşesinde iki adet Selçuklu kabarası bulunur. Mimber de taştan yapılmıştır. Bitkisel bezemelidir. Ancak mihrap ve mimberdeki taşlar hoş olmayan renklerle boyanmıştır. Mihrabın üzerinde bir pencere iki yanında ise birer pencere mevcuttur. Camide son cemaat mahalli olmayıp, ahşap konstrüksiyonlu kadınlar mahfeli vardır. Doğusunda bir, kuzeyinde iki adet pencere açıklığı vardır. Bu ahşaplarda yağlı boya ile boyanmıştır.Giriş Kısmı: Üç adet yuvarlak kemerle ayrılmış olan tonoz örtülü revak bölümü vardır (Son cemaat mahalli bu bölüm olabilir). Tonoz örtü bir adet kemerle desteklenmiştir.Mescit Bölümü : Girişin sağ tarafındadır. Bir destek kemeri bulunan tonoz örtülüdür. Mihrap kısmı sonradan eklenmiştir. Mihrabın her iki yanında ve üzerinde bir tane olmak üzere üç penceresi vardır. Batı cephesinde bir kapı açıklığı vardır. Kapı açıklığının tam karşısında minareye çıkılan minare kapısı vardır. Sağda ve solda araları sonradan bölünmek sureti ile kemerli iki oda oluşturulmuştur. Her iki odada da ikişer pencere vardır.
Tescil Kararı T.K.T.V.Y.K. 02.07.1987 / 3447