­ NEVŞEHİR TÜRKÜLERİ | Kültür Portalı

Nevşehir Türküleri - Nevşehir

Müzik

Toplum hayatının bir çok unsurunu (Aşk, Doğa, Tarih, Ölüm, Felaket, Coşku gibi) içsel duygularla makam ve musikiye dayalı anlayış içerisinde vermeye çalışan ürünlere türkü diyoruz. Türküler iki ana gurupta toplanır.

• Uzun Havalar: Türkünün bütününde tek ölçü kullanılır, konu olarak insanların hüzün duyduğu olayları ele alırlar.
  • Kırık Havalar: Daha yüksek ritimde olan, başlangıç ile bitiş arasında değişik ölçüler kullanılabilen, oyun havası olarak da adlandırılan türkü gurubudur. Bölgemizde “Uzun Hava” gurubundaki türküler daha yoğunluktadır. Herhangi bir ensturman eşliğinde söylenebildiği gibi salt sözlerle de ifade edilebilmektedir. Kırık havalar ise daha ziyade düğünler, oturarak alemleri ve çeşitli akran guruplarının toplantıları gibi eğlence ağırlıklı ortamların ürünleridir.

Türkülere yörede eşlik eden ensturmanlar: Bağlama, Zilli Maşa, Tef, Davul, Zurna, Klarnet, Cümbüş ve kavaldır.

Nevşehir Yöresine ait bazı Türküler:

• KAYALAR: Kayalar yarılmasın Söylen yar darılmasın Darılırsa darılsın Üstüme yar almasın. Nesine yavrum nesine Ciğarada sokmuş fesine Kayalar merdil merdil Kim bilir kimin derdin Yazılmaz benim derdim Nesine yavrum nesine Ciğarada sokmuş fesine Kayalar oylum oylum Geliyor selvi boylum Selvi boylum gelince Şen olur benim gönlüm Nesine yavrum nesine Ciğarada sokmuş fesine.
  • DEMİRCİ MEHMET: İsmimi sorarsan demirci Mehmet Kapamanhanemi gardaşım Himmet Ufacık yavrularım size emanet Derdi içerimde çare bulunmaz Arabaya bindim Ürgüp’e vardım Doktoru görünce lisandan oldum Hanım odasına güç ile geldim Kakmayın yanımdan Yusuf gardaşım Bana ağlasın eşim, yoldaşım

Kaynak: http://www.antoloji.com/anadolu-turkuleri-ve-hikayesi-1-yasarim-siiri/ kaynağından, 01.07.2014 Tarihinde Alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 7056    Eklenme Tarihi : 26 Aralık 2012 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 16 Ekim 2020 Cuma