­ PANCARLI KİLİSESİ | Kültür Portalı

Pancarlı Kilisesi - Nevşehir

Ortahisar Kasabası'nın güneyinde, Ürgüp - Mustafapaşa yolunun sağındaki Pancarlık Vadisi’ndedir. Düz tavanlı tek nefli ve tek apsislidir. Kilisedeki freskler daha çok yeşil zeminlidir ve oldukça iyi korunmuştur. İlk bakışta kiliseyi iki farklı sanatçının farklı zamanlarda boyadığı düşünülse de sahneler ve tüm yazılar ayrı ayrı incelendiğinde aynı sanatçı tarafından süslendiği anlaşılmaktadır. İncil’den sahnelerin yer aldığı freskler içeren kilise, 11. yüzyılın ilk yarısına tarihlenmektedir.

Sahneler: “Peygamberin Görünümü”, “Müjde”, “Ziyaret”, “Bakireliğin İspatı”, “Elizabeth’in Takip Edilişi”, “Vaftizci Yahya’nın Görevlendirilmesi”, “Şarap Mucizesi”, “Kötülüklerle Dolu Adamın İyileştirilmesi”, “Hz. İsa ve Samarralı Kadın”, “Başkalaşım”, “Masum Çocukların Katliamı”, “Yusuf’un İkinci Rüyası”, “Mısır’a Kaçış”, “Şeytan Çarpmış Adamın İyileştirilmesi”, “Hz. İsa’nın Göğe Çıkışı”, “Hz. İsa Golgota Yolunda”, “Hz. İsa Çarmıhta”, “Hz. İsa’nın Cehenneme İnişi” ve aziz tasvirleridir.

Nevşehir Gezilecek Yerler

Kilise
Havayolu ve Karayolu ulaşım sağlanmaktadır.
Ortahisar Kasabası / ÜRGÜP / NEVŞEHİR
+90 (384)-343-32-04
+90 (384)-343-30-04

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10162    Eklenme Tarihi : 10 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 24 Kasım 2021 Çarşamba