­ YENİ MYNDOS ANTİK KENTİ | Kültür Portalı

Yeni Myndos Antik Kenti - Muğla

Myndos, Bodrum Yarımadası’nın batısında, bugünkü Gümüşlük mevkiinde yer almaktadır. Antik kaynaklarda karşımıza çıkan ve Maussollos tarafından MÖ 4.yy’da kurulan bir kenttir. Tarihçi Heredotos, kendi döneminde (MÖ 5.yy) Myndoslulardan ve gemilerinden bahsetmektedir. Ancak bugüne kadar yapılan çalışmalarda kentin bulunduğu alanda bu tarihe işaret edecek herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır. Kent, batıdaki Kocadağ’ın sırtlarından başlayıp doğuda kentin sırtlarından devam edip Tavşan Adası’nda sona eren surlarla çevrilidir. Antik dönemde şarap ve zeytincilik faaliyetlerinin yürütüldüğü yazılı kaynaklardan bilinmektedir.

Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

MÖ 4.yy’da kurulan kent Bizans döneminin sonlarına kadar yerleşim görmüştür. Tavşan Adasında yapılan kazılarda bir kilise kalıntısı ve bunun yanı sıra adanın karşısında bulunan Kocadağın denize kavuştuğu kıyıda bir ayazma kalıntısı bulunmuştur.

Kentin çevresinde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan kazılarda Erken Tunç Dönemine tarihlenen Nekropol alanları ortaya çıkarılmıştır. Bu kazılardan elde edilen eserler Müze içerisinde sergilenmektedir.

Kaynak: Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
Antik Kent
Gümüşlük, Bodrum/Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2992    Eklenme Tarihi : 29 Temmuz 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 21 Haziran 2023 Çarşamba