­ PEDASA ANTİK KENTİ | Kültür Portalı

Pedasa Antik Kenti - Muğla

Halikarnassos Yarımadası Leleg yerleşimlerinin en büyüğü olan Pedasa, antik yazılı kaynaklarda Karialılar’ın atası olarak gösterilen Lelegler tarafından Bodrum Yarımadasında kurulan sekiz kentten birisidir.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Pedasa Antik Kenti Bodrum Konacık Mahallesinden 2 km yukarıda yer alır. Pedasa Antik Kentinde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Başkanlığında, Prof. Dr. Adnan Diler bilimsel danışmanlığında belgeleme, çevre düzenleme, koruma ve restorasyon kapsamında çalışmalar devam etmektedir.

Antik Çağ yazarlarından Halikarnassos’lu Herodotos’un aktardığı bilgiye göre “Halikarnassos’un ötesinde kıyıdan içeride” konumlanan Pedasa, Halikarnassos (modern Bodrum) Yarımadası üzerinde iskân edilmiş sekiz Leleg yerleşimden birisidir. Strabon bu bölgenin, kentin adı uyarınca Pedasis olarak isimlendirildiğini belirtir. Antik literatürden elde edilen bilgilerin yanı sıra Athena Kutsal Alanında bulunan yazıtlar ile de kentin nerede konumlandığı kesinleşmiştir.

Antik yerleşim, bugünkü Konacık’ın kuzeyinden başlar ve kıyıda Torba Limanı’nı gören Bodrum Yarımadası’nın kuzey sınırına kadar ulaşır. Halikarnassos Yarımadası’nın en önemli Leleg yerleşimi olan Pedasa’da sürdürülen arkeolojik kazı çalışmaları; yerleşim merkezinin surla çevrili Akropolis, Athena Tapınağı, Altar Tepesi Açık Hava Kutsal Alanı ile kentin sınırları içerisine yayılmış farklı mezar tiplerini içeren nekropol (mezarlık) alanları, konut / meskenlerden, tarım yapı ve teraslarından oluştuğunu göstermiştir. Pedasa’nın kuruluş tarihi MÖ 12/11. yüzyıl (günümüzden 3000 sene önce) eskiye gitmektedir. Kentin MÖ 6. ve 5. yüzyılda bölgede önemli bir konuma geldiği bilinmektedir.

Arkeolojik çalışmalar ışığında, doğudan batıya tüm Yarımada’da dağ ve tepeler üzerine kurulmuş çevirmeli Leleg yerleşim modeli dışında kendine özgü taş işçiliği ve yapı tipleriyle öne çıkan taş tümülüsler, platform mezarlar ve birleşik çiftlik evleri karakteristiktir. Modern yerleşimden uzak olmaları ve yerel taş işçiliklerinin güçlü olması ile büyük ölçüde ayakta kalmalarını sağlamıştır.

Kaynak: Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
Antik Kent
Torba, 48400 Bodrum/Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3174    Eklenme Tarihi : 15 Haziran 2023 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 15 Haziran 2023 Perşembe