­ CARETTA CARETTA'LAR | Kültür Portalı

Caretta Caretta'lar - Muğla

İstuzu Kumsalı'nın sevimli sakinleri; boyları 1-1.5 metreyi, ağırlıkları 150 kiloyu bulan bu sevimli hayvanlar, kumsala çıkıp, arka ayaklarını kullanıp çeşitli çukurlar açıyorlar ve en uygununa yumurtalarını bırakıp denize dönüyorlar. Günü dolup da yumurtadan çıkan yavrular içgüdüleriyle ayışığını pusula alıp denize yöneliyorlar. Ama bu iş çok kolay değil. Kumsalı katedip denize ulaşmak yavru Carettaların minik adımları ile epeyce zaman alıyor. Güneş doğup ortalık ısınmaya başlayıncaya kadar yolu katetmeleri gerek. Bunu başaramayanlar sıcağa yeniliyorlar veya alıcı kuşlara yem oluyorlar. Tabii denizde de tehlike bitmiyor. Belli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar balıklara yem oluyorlar. Çok azı büyüyüp dev boyuta ulaşabiliyor.

Büyüyüp de yumurtlama dönemine ulaşanları içgüdüleri tekrar dünyaya geldikleri bu sahile çekiyor. Yumurtadan çıktıkları İztuzu Sahili'ne bu kez yumurtlamaya geliyorlar. Yavruların yumurtadan çıkma zamanı gelince kumsalda ışık ya da ateş yakmak yasak, ışık yavruları yanıltıyor, denizi bulamıyorlar. Yumurtlama zamanı, kumsalda dünyanın dört bir yanından gelen çevreciler kamp kuruyorlar. Yumurtalar koruma altına alınıyor. Yavruların sahile ulaşması için destek de olunuyor zaman zaman. Sahilde kalıcı hiçbir tesis yapılmasına izin verilmiyor.

Muğla Gezilecek Yerler

Kara ve deniz yolu ile gidilebilir.
Ortaca / Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3301    Eklenme Tarihi : 29 Temmuz 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 28 Mart 2022 Pazartesi