­ NAMRUN KALESİ | Kültür Portalı

Namrun Kalesi - Mersin

Orta Çağ’a tarihlenen ve bölgedeki en ünlü kalelerden birisi olan Namrun, Çamlıyayla ilçe merkezindedir. Hitit ve Asur Dönemleri’nde “Illibru” olarak bilinmektedir. Yüksek bir tepe üzerinde inşa edilen savunma kalesine, yıkılmış bir merdivenle çıkılmaktadır. Kuzeyde kesme taşlardan yapılmış iki burcu sağlam olarak kalırken, müştemilatının tümü yıkılmıştır. Namrun üç dağlık vadinin kesişme noktasında, güneye ve kuzeye hakim çok güzel ve stratejik bir konumda inşa edilmiştir.

M.Fatih Demirhan, 2007

Namrun’dan Sinap Kalesi çok rahat görülebilmektedir. Sinap yoluyla kuzeyden Gülek’e ve Bulgar Dağı’ndan Ulukışla’ya doğru giden yolların yer aldığı bir geçiş bulunmaktadır ve Namrun’dan güneye giden iki yoldan biri batıya doğru kıvrılarak sonunda Çandır’a ulaşırken, diğeri Tarsus’tan Pozantı’ya ve Kapadokya’ya giden anayolla birleşmektedir.

Gravürün Yayımlandığı Kaynak: Gustave Schlumberger, Un Empereur Byzantine au Dixieme Siecle. Paris, 1890.

Gülek Kalesi’nin yukarısındaki Kilikia Kapıları’nın korunmasındaki rolü nedeniyle Namrun’un stratejik bir öneme sahipti. Namrun’da uzun süre Hetum’ler hüküm sürmüştür. 14. yüzyılın sonlarında ise Memlük garnizonu burada yer almıştır.

Kaynak: Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arşivi.

Kale
Doğa-Kültür Turizmi
Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Çayırekinliği, Flamingo Sk., 33580 Çamlıyayla/Mersin

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 36676    Eklenme Tarihi : 24 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 21 Şubat 2024 Çarşamba