­ DAĞPAZARI KİLİSESİ | Kültür Portalı

Dağpazarı Kilisesi - Mersin

Antik ismi Corapissus olan kentin, Karaman’dan Silifke’ye inen antik yol üzerinde oluşu kente ayrı bir önem verildiğini göstermektedir. Etrafında sur ve burç kalıntıları olan bu antik kentin üç nefli, yarım kubbeli, apsisli bir kilisesi bulunmaktadır. Bu kiliseyi İmparator Zenon, 476’da tekrar imparator olması nedeni ile yaptırmıştır. Kilisedeki orta nefin iki yanındaki birer kemer dizisi, burayı yan neflere ayırmıştır. Apsisin iki yanında, Korint üslubunda başlıklı payeler vardır.

Kilisenin batı cephesi tamamen yıkılmıştır. Yapının önünde düzgün döşenmiş bir açıklık vardır. Bizans Dönemi’ne ait Kubbeli Kilise’nin apsisi ve bazı duvarları ayakta kalabilmiştir. Antik kentte hayat ağacının kollarına asılmış çok sayıda hayvan ve geometrik desenlerle bezenmiş taban mozaiği göze çarpmaktadır. Yanında üç adet Heroon tipi anıt mezar oldukça yıpranmıştır. Köyün güneyindeki vadide ise kaya mezarlarının bulunduğu nekropol alanı vardır.

Kaynak: Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arşivi

Mersin Gezilecek Yerler

Kilise
İnanç Turizmi
Mut İlçesi'nin 35 kilometre kuzeyinde Dağpazarı Mahallesi'nde bulunan ören yerine özel araçla ulaşabilirsiniz.
Dağpazarı Mahallesi Mut / Mersin

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11281    Eklenme Tarihi : 24 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 25 Haziran 2021 Cuma