­ GEDİZ ABİDESİ | Kültür Portalı

Gediz Abidesi - Kütahya

Çevresi korkuluklarla çevrili yüksekçe bir podyum üzerinde 3 metre yüksekliğinde, iki cephesi Osmanlıca kitabe yazılı mermer bir anıttır. Yunan ordusunun İzmir'e doğru ricatını keserek Uşak'ta teslim olmalarını mecbur eden Türk süvari ordusunun bu civarda verdiği şehitler anısına dikilmiştir. Abidenin bir yüzünde 54. Alay Süvari Çavuşu Amasra’nın Ara Nahiyesi'nden İbrahim Musa, 5. Alay Süvari Neferi Muğla’ nın Kuyubağı Köyünden Mehmet Ömer, 2. Bataryadan Nefer Ladik’ li Ömer Satılmış, 20. Alay Süvari Neferi Çankırı’nın Çavuş Köyü'nden İsmail Hüseyin adlı şehitlerin isimleri yazılmaktadır. Kurtuluş Savaşından sonra yapılan Abidenin 1995 yılında çevre düzenlemesi ve restorasyonu yapılmıştır.

Kaynak: Kütahya Kültür ve Turizm Müdürlüğü '' Kütahya Tanıtım Broşürü''

Kütahya Gezilecek Yerler

Anıt
Kütahya merkezden Gediz'e giden araçlar bulunmaktadır. Kütahya-Gediz arası 94 kilometredir.
Abide Köyü Gediz /Kütahya

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7951    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 10 Aralık 2021 Cuma