­ İZMİR RESİM VE HEYKEL MÜZESİ | Kültür Portalı

İzmir Resim Ve Heykel Müzesi - İzmir

İzmir Resim ve Heykel Müzesi 9 Eylül 1952 tarihinde Kültürpark alanı içinde yer alan (Bruno Taut tarafından tasarlanan) maarif velâketi binasında galeri olarak hizmete açılmıştır. Ressam Sadık Renkler ile Ali Rıza Hiti’nin ardından, ressam Kadri Ataman on yıl süreyle galeri müdürlüğü yapmıştır. 1973 yılında ressam ve heykeltıraş Turgut Pura’nın (1964-1979) müdürlüğü döneminde galeri, mimar Muhlis Türkmen ve İnan Göral tarafından tasarlanan ve ödül alan Mithat Paşa Caddesi’ndeki binasına taşınarak müzecilik hizmetine de başlamıştır.

İzmir Resim ve Heykel Müzesi; mevcut koleksiyonu geliştirme adına büyük çaba harcayan Turgut Pura’nın ardından göreve gelen Mehmet Sabır’ın düzenlediği nitelikli etkinliklerle hızlı bir şekilde İzmir kültür hayatının merkezi haline gelmiştir. Ancak 30 Ekim 2020 tarihinde bölgede yaşanan deprem nedeniyle hasar gören müzenin faaliyetine devam edebilmesi için Kültürpark alanındaki eski mekânında yeni teşhir ve tanzim düzeni yapılarak ziyarete açılmıştır. 2023 yılı itibariyle ise İzmir Resim ve Heykel Müzesi yeni mekânı olarak Alsancak Tekel Sigara Fabrikası’na taşınmıştır.

İzmir Resim ve Heykel Müzesi

İzmir Resim ve Heykel Müzesi, sanat tarihi açısından çok önemli eserlere sahiptir. Koleksiyon Tanzimat’tan günümüze önemli bir seçki sunar.

Şeker Ahmet Paşa, Halil Paşa, Mülazım Remzi, Süleyman Seyyid Bey, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Namık İsmail, Şevket Dağ, Zeki Kocamemi, Mahmud Cuda, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nurullah Berk, Cemal Tollu, Abidin Elderoğlu, Nuri İyem, Fahrelnisa Zeid, gibi önemli ressamların yanı sıra Turgut Pura, Kuzgun Acar, Zühtü Müridoğlu, Ali Hadi Bara, Ferit Özşen, Sadi Öziş gibi heykel sanatçıları ile Füreya Koral, Bingül Başarır, Mustafa Tunçalp, Mehmet Tüzüm Kızılcan gibi seramik sanatçılarında bulunduğu önemli bir seçkiye sahiptir.

Kaynak: İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi
Kültür Turizmi
Konağa giden toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanabilir. (Tramvay ile gitmek isterseniz Kültürparkı durağında inebilirsiniz)
Kültürparkı içi Mimar Sinan Mahallesi 9 Eylül Meydanı No:9/18 Konak İzmir

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11696    Eklenme Tarihi : 17 Mayıs 2019 Cuma    Güncellenme Tarihi : 05 Eylül 2023 Salı