­ KARAMÜRSEL SEPETİ | Kültür Portalı

Karamürsel Sepeti - Kocaeli

Karamürsel sepeti ; kestane (fındık ağacıda olabilir) ağacın çubuğundan örülen kendisine özgü özelliğiyle gayet pratik,kullanışlıdır.Yarım koniyi andıran sepet,iyi kesilmiş ve kurutulmuş kestane çıtalarından örüldüğünden,iç hacmi,dış hacminin aksine geniştir,en önemli özelliklerinden biride budur.''Ufacık tefecik gördün'' de Karamürsel Sepeti mi ? sandın esprisiyle üne kavuşması ise Osmanlı Padişahlarından Sultan Abdülaziz,bir gezi için av köşküne geldiğinde Karamürsel eşrafı tarafından hediye olarak sepet içerisinde kiraz takdim edilir.Oldukça değişik ve sade hediye karşısında gören Sultan Abdulaziz biraz şaşırarak biraz da küçümseyerek hediye sepetini şöyle süzer,içinde ne olduğunu merak etmekten kendini alamaz.Derhal huzura gümüş bir tepsi getirilir,sepetin içinde ki kirazlar tepsiye sığmayıp taşınca Sultan Abdülaziz hayretle şöyle mırıldanır.''Sepeti ufak tefek gördüm amma içindekini tepsiye sığdıramadık! ''
Hediyelik Eşya
Görüntülenme Sayısı : 14217    Eklenme Tarihi : 24 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2014 Salı