­ LİVAPAŞA KONAĞI - ETNOGRAFYA MÜZESİ | Kültür Portalı

Livapaşa Konağı - Etnografya Müzesi - Kastamonu

Etnografya Müzesi, Kastamonu sivil mimarlık örneklerinin nadir eserlerinden biri olan Livapaşa Konağı’nda hizmet vermektedir.

Livapaşa Konağı, Kastamonu Askerlik Şubesi Başkanı olan Mir Liva Sadık Paşa tarafından 1879-1881 yıllarında konut olarak yaptırılmıştır. Bodrum üzerine üç katlı inşa edilen konak, 22 odası, 6 salonu, çift taraflı merdiveni, bodrum katındaki hamamı ve mutfağı ile 19. yüzyıl hayat tarzına ışık tutmaktadır. Konak 1978 yılında kamulaştırılmış, 1997 yılında ise Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Müzenin zemin katında, Kastamonu’ya ait eski görüntülerin bulunduğu fotoğraflar yer almaktadır. 1927-1977 yıllarına ait siyah-beyaz fotoğrafların sergilendiği bu alan, Kastamonu’nun yakın tarihi hakkında bilgi vermektedir.

Müzenin orta katında, Kastamonu’da var olan ahşap eserler, bakırcılık, urgancılık, eğercilik, kunduracılık, sofra bezi baskıcılığı, dokumacılık ve koşum takımları gibi el sanatı örnekleri sergilenmektedir. Vitrinlerde, Anadolu kültürüne ait, 19. yüzyıla ve 20. yüzyılın başlarına tarihlenen giyim eşyaları, takılar, el işleri, silahlar ve ahşap eserler yer almaktadır.

Bu kattaki ahşap eserler odasında, Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilen ve Kastamonu’nun Kasaba köyünde bulunan Mahmut Bey Camisi’nin ahşap oymacılığının nadir örneklerinden sayılan giriş kapısı da sergilenmektedir.

Müzenin üst katında, 19. yüzyıl geleneksel Kastamonu ev yaşantısı canlandırılmıştır. Livapaşa Konağı’nın orijinal kullanımına uygun olarak düzenlenmiş olan harem ve selamlık bölümleri ile gelin odası, misafir odası, günlük oda ve baş oda gibi bölümlerde, geleneksel kıyafetler giydirilen mankenler kullanılarak konak hayatı ve dönemin günlük yaşam tarzı sergilenmektedir.

Kaynak: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü

Kastamonu Gezilecek Yerler

Şehir içi dolmuşlarla ulaşım sağlanabilmektedir.
Sakarya Cd No: 5 KASTAMONU
0 (366) 214 01 49
0 (366) 214 54 56

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 20924    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Nisan 2024 Çarşamba