­ İSMAİL HACI TEKKESİ | Kültür Portalı

İsmail Hacı Tekkesi - Karaman

Karaman–Ereğli güzergâhında, Karaman’a 29 kilometre uzaklıktadır. Tekke binası meyilli bir tepe üzerine kurulmuştur. Burası vakfiyelerde ve arşiv kayıtlarında Evlad-ı İsmail Hacı Köyü olarak geçer. Yunus Emre’nin dedesi olan İsmail Hacı, cemaati ile beraber Horasan’dan gelmiş, Karamanoğlu II. İbrahim Bey’den Yerce isimli bölgeyi satın alarak yerleşmiştir. Yavuz Sultan Selim adına tutulan Karaman Eyaleti il yazıcı defterinde bu geliş ve yerleşme şöyle anlatılmaktadır: ‘’Karye-i Şeyh Hacı İsmail an Kaza-i Larende Mezkûr Şeyh İsmail Hacı an Cemaatin dervişleri ile diyar-ı Horasan’dan gelmiş azizdir. Burada tavattun etmiş.’’

Daha sonraki vesikalarda burası Evladı Hacı İsmail Köyü adını almıştır. İsmail Hacı Tekkesi'nde İsmail Hacı'nın mezarı vardır. Tekkenin tam ortasına rastlayan duvara ve dört tahta sütuna dayanan mihraplı kısım mescittir. Mescidin sağında zikir odası, misafirhane ve kahve ocağı, solunda da ahırlar vardır. İsmail Hacı Türbesi 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla restore edilmiştir.

Kaynak: Karaman İl Kültür Turizm Müdürlüğü

Karaman Gezilecek Yerler

Medrese
İnanç Turizmi
Karaman – Ereğli Karayolu güzergâhında olup Karaman’a 29 kilometre uzaklıktadır. İsmail Hacı Tekkesi'ne özel araçlar ile gidilir.
Karaman Yeşildere Köyü

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7344    Eklenme Tarihi : 23 Mayıs 2019 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 24 Ocak 2022 Pazartesi