­ İZMİR DOĞAL YAŞAM PARKI | Kültür Portalı

İzmir Doğal Yaşam Parkı - İzmir

İzmir Kültürpark Fuarı'nda 18 dönüme kurulan hayvanat bahçesi, 1937 yılında hizmete açılmıştır. 2008 yılında Çiğli Sasalı’daki 425 dönümlük alanda Türkiye’nin ilk Doğal Yaşam Parkı’na dönüştürülmüştür. 2006 yılında başlanılan proje iki yılda tamamlanmıştır. Hayvanların kendileri için özel olarak doğal ortamlarındakine benzer hazırlanan barınaklarda özgürce yaşadığı, binlerce ağaç ve bitki çeşitliliği ile kentin ve kentlinin nefes aldığı Doğal Yaşam Parkı, kısa sürede İzmir’in cazibe merkezlerinden biri haline gelmiştir. Çiğli'de kuşkusuz ki görülmesi gereken yerlerden biridir.

İzmir Doğal Yaşam Parkı 425 bin metrekare alan üzerinde 120'den fazla türde 1200'ü aşkın hayvanı bünyesinde barındırmaktadır. Avrupa'nın en büyük doğal yaşam alanı olan İzmir Kuş Cenneti'nde 500 bin civarında kuş türü yaşamaktadır.  İzmir Doğal Yaşam Parkı Avrupa Hayvanat Bahçeleri Akvaryumları Birliği’ne (EAZA) tam üye olmuştur. 35 ülkeden 300’ü aşkın üyesi bulunan EAZA, biyoçeşitliliğin tehlike altında olduğuna ve her geçen gün canlı türlerinin tükendiğine dikkat çeken hayvan türlerinin korunması konusunda kampanyalar yürütmektedir. EAZA üyeleri ekosistem ve habitat korumalarında aktif görevler almaktadırlar.

İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda bulunan barınaklar: Gölet (Kuğular, Ördekler, Su Kuşları), Mirket ve Yer Sincabı, Gine Domuzları-Pelikanlar (Ak Pelikan ve Tepeli Pelikan),Tavus Kuşları, Sülünler, Afrika Savanı (Zürafalar, Zebralar, Su aygırları, Deve kuşları), Çocuk Hayvanat Bahçesi (Küçük atlar, Cüce keçiler, Kamerun koyunları, tavşanlar, tavuklar, hindiler, kara ve su kaplumbağaları), Ceylanlar, Ala Geyikler, Kızıl Geyikler, Develer, Kanatlı Barınağı - Aviary (Su kuşları, Ördekler, Leylekler, Keklikler), Yaban Keçileri, Yırtıcı Kuşlar (Kartallar, Şahinler, Akbabalar, Baykuşlar), Papağanlar, Kurtlar, Ayılar, Sırtlanlar, Maymun Adaları (Monalar, Velvetler, Siyah Makaklar), Asya Filleri, Tropik Merkez (Yılanlar, Kertenkeleler, Timsahlar, Kaplumbağalar, Balıklar, Macaw Papağanları, Halka Kuyruklu Lemurlar), Pumalar, Aslanlar, Kaplanlar bulunmaktadır. Nesilleri tehlikede olan Asya filleri Begümcan ve Winner, İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda görülebilirler. Parkta filler için 15 bin metrekare açık ve kapalı alan ayrılmıştır. Yıllarca Fuar Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan ve 2007'de hayatını kaybeden Pak Bahadır için oluşturulan anıt mezarda Asya filleri barınağının karşısında görülebilir.

İzmir Doğal Yaşam Parkı Afrika Savan’ında zürafalar, zebralar, su aygırları ve deve kuşları doğal savanlardaki gibi bir arada yaşamlarını sürdürmektedirler. Afrika Savanı için 180 bin metrekare açık alan ayrılmıştır. Kaplan, Aslan, Puma için üç ayrı açık alan ve bir adet'te kapalı alan bulunmaktadır. Kaplan için 3bin 600 metrekare, aslan için 3 bin 550 metrekare, puma için ise 2 bin metrekare açık alan ve 277 metrekare kapalı alan oluşturulmuştur. Tamamı kapalı 2 bin 345 metrekare merkezde, özel ısıtma ve nemlendirme sağlanarak tropik yağmur ormanlarının koşulları oluşturulmuştur. Tropik Merkez’de sürüngenler, timsahlar, halka kuyruklu lemurlar, kaplumbağalar, papağanlar, koi balıkları ile tropik bitkiler bulunmaktadır. 8 bin 450 m2 alana sahip olan büyük gölet fıskiyeler, mini şelaleler, adacıklar ve etrafında bulunan yeşil alanlar, içinde beyaz ve siyah kuğular, ördekler ve kazlarla, küçük bir habitat niteliğindedir.

İzmir Gezilecek Yerler

Doğa-Kültür Turizmi
İzmir Doğal Yaşam Parkı’na Karşıyaka Vapur İskelesi’nden 777 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz. Çevre Otoyolunu kullanacak ziyaretçiler Atatürk Organize Sanayi Bölgesi istikametinde (Sanayi içerisine girmeden) hiçbir yöne sapmadan ilerlediklerinde Sasalı ve İzmir Doğal Yaşam Parkı tabelalarıyla karşılaşacaklardır. Çiğli ya da Karşıyaka istikametinden gelen araçlar da yine Atatürk Organize Sanayi Bölgesi istikametine döndüklerinde İzmir Doğal Yaşam Parkı yönlendirme tabelalarını göreceklerdir.
Sasalı Mahallesi, Sasalı Ve Tuzla Kuş Cenneti Yolu, 35620 Çiğli/İzmir

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 78450    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Haziran 2021 Salı