­ BEYAZIT KULESİ | Kültür Portalı

Beyazıt Kulesi - İstanbul

İstanbul Üniversitesi'nin Merkez Kampüsü içinde yer alan Beyazıt Kulesi yangınları gözetlemek ve haber vermek amacıyla İstanbul'un Beyazıt semtinde 1749 yılında inşa edilmiştir. 85 metre yüksekliğine sahip olan kule başlangıçta ahşap olarak inşa edilmiş ancak 1756'daki Cibali yangınında yanmıştır. 1826'da yeniden yapılan kule yeniçeri ayaklanmasında tekrar yanmıştır. Beyazıt Kulesi üçünçü kez Sultan II.Mahmut döneminde 1828 yılında mimar Senekerim Balyan'a yaptırılmıştır.

Fotoğraf: İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Beyazıt Yangın Kulesi nöbet katı, işaret katı ve sancak katı olmak üzere üç bölümden oluşur. O dönemde yangınlar Beyazıt Kulesi'nden gündüzleri, sarkıtılan sepetlerle geceleri ise fener yakılarak haber verilirdi. Uzun süre geceleri farklı renklerde aydınlatılan kule İstanbullulara ertesi günün hava tahminin duyurulması için kullanıldı. Kulenin mavi renkte aydınlatılması ertesi gün havanın açık olacağını, yeşil yağmuru, sarı sisi ve kırmızı karı haber verirdi. Bu uygulamaya 1995 yılında son verildi 2010 yılında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin girişimiyle tekrar başladı.

Kaynak: İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İstanbul Gezilecek Yerler

Kule
İETT otobüsü, tramvay ve minibüsler ile ulaşılabilir.
Süleymaniye Mh. İstanbul Ünv., 34200 Fatih/İstanbul

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 15860    Eklenme Tarihi : 17 Eylül 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 13 Aralık 2021 Pazartesi