­ ŞEBİNKARAHİSAR TAMZARA MAHALLESİ | Kültür Portalı

Şebinkarahisar Tamzara Mahallesi - Giresun

Şebinkarahisar İlçesi'nde Karadeniz'in İç Anadolu'ya bağlandığı güzergâhta yer alan Tamzara Mahallesi; kültürel değerleri, restore edilen evleri, asırlık dokuması ve havası ile ilgi görmektedir.

18'inci yüzyıldan itibaren dokunmaya başlanarak kervan yollarıyla Akdeniz, Mısır ve Suriye'ye kadar gönderilen,1937'de Mustafa Kemal Atatürk'ün imzaladığı kararnameyle kooperatif kurularak üretilen Tamzara Dokuması 2019 yılında mahreç işareti ile tescillenmiştir. Tamzara Dokuması, dokuma tezgâhlarında el emeği ile pamuk ipliği kullanılarak dokunmaktadır. Geçmişte sofra bezi, peştamal, başörtüsü, hamam bürüklüğü, önlük, mendil, çarşaf gibi ürünlerde kullanılmıştır. Günümüzde ise Tamzara dokumasından elbise, gömlek, kravat, şal, fular, masa örtüsü,perde, hediyelik tekstil ürünleri üretilmektedir.

Şebinkarahisar İlçesi'nde karasal iklimin arasında yeşeren Tamzara Mahallesi, tarihi ev ve iş yerlerinin restore edilmesinin ardından farklı bir görünüme kavuşmaya başlamıştır.

Türkülerde de adı sıkça geçen Tamzara, insanlarının sıcaklığı ve güler yüzlü sohbetleri,kadınların ve erkeklerin birlikte vakit geçirdiği kahvehaneleri, havası ve kültürel dokusu, mahalledeki üreticiler tarafından organik olarak üretilen ve yüzde yüz yerli ürünlerin yer aldığı ekolojik pazarı ile insanları şehir hayatından uzaklaştıracak bir özelliğe ve güzelliğe sahiptir.

Kaynak: Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Giresun Gezilecek Yerler

Taşınmaz Kültür Varlığı
Şebinkarahisar merkeze araba ile on dakika olup toplu taşıma ile de ulaşım sağlanabilir.
Tamzara Mahallesi Şebinkarahisar İlçesi'ne bağlıdır. Tamzara Mahallesi haritası konumu ise 40° 19' 39.9576'' Kuzey ve 38° 26' 7.6380'' Doğu gps koordinatlarıdır. Tamzara Mahallesi Şebinkarahisar ilçe merkezine 5 kilometre mesafe uzaklıktadır. Giresun'a ise 60 kilometre mesafededir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9228    Eklenme Tarihi : 18 Ağustos 2021 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 02 Eylül 2022 Cuma