­ LAÇİN KAPILIKAYA KAYA MEZARI | Kültür Portalı

Laçin Kapılıkaya Kaya Mezarı - Çorum

Çorum’un yaklaşık 27 kilometre kuzeyinde, Laçin İlçesi Kırkdilim Mevkii'nde oldukça sarp, kayalık derin vadilerin oluşturduğu engebeli arazi üzerinde, kuzeye doğru uzanan bir kaya kütlesinin kuzey-bati köşesinde yer almaktadır. Kapılıkaya, bir Helenistik Dönem kaya mezarı olup M.Ö. 2'nci yüzyıla tarihlenmektedir. Mezar odasının kapısı üzerinde “İkezios” yazısı ve aşı boyasıyla renklenen bir haç motifi göze çarpmaktadır. Mezar odası kare planlı olup girişin sağ ve solunda niş şeklinde oyulmuş ölü şekilleri vardır.

Kaynak: Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi -Çorum Kültür Envanteri

Çorum Gezilecek Yerler

Anıt Mezar
Kültür Turizmi
Çorum-Osmancık kara yolunun 27'nci kilometresinde Laçin İlçesi'ne bağlı Kırkdilim Mevkii'ndedir. Yoldan geçenler için araç parkı ve seyir terası mevcuttur.
Laçin Kırkdilim Mevkii

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 58872    Eklenme Tarihi : 10 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 10 Ocak 2020 Cuma