­ ALUCRA KAMIŞLI KÖYÜ KİLİSESİ | Kültür Portalı

Alucra Kamışlı Köyü Kilisesi - Giresun

Giresun Alucra İlçesi, Kamışlı Köyünde bulunan Kamışlı Kilisesi Gayri Menkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 05.02.1982 tarih ve A-3624 sayılı kararlar ile tescillenmiştir. Günümüzde Kamışlı Köyü Kilisesi olarak adlandırılan kilisenin eski eser fişi kaydında, 1890 Köçös oğlu Yani tarafından yaptırıldığı ve mimarının Çolak Kosti olduğu yazılıdır.

Narteks ve mahfil bölümleri bulunmayan kilisenin doğu cephesinde, üzeri beşik tonozla örtülü yarım yuvarlak şeklinde üçlü apsisi vardır. Naosa, batı cephe ortasında yer alan dikdörtgen formlu ve düz atkı taş alınlıklı açıklıktan girilir. Giriş açıklığına, söveleri çevreleyen profilli silmelerle haç görünümü verilmiştir. Kapı kanatları mevcut olmayan girişin taş lentosu ortasında haç motifi görülür. Zemininden 20–30 cm. yüksek olan apsisin önünde bema adı verilen tören kısmı bulunur. Naos, iki sütun dizisi ile üç nefe ayrılmıştır. İç mekânda duvar yüzeylerinin fresklerle kaplı olduğu kalıntılardan anlaşılmaktadır. Kemer kenarlarını mavi renkli iki çizgi arasına stilize S kıvrımı tekrarı ile oluşturulmuş bordür sırası dolanır. Bordürün dışında teslis inancını simgeleyen üçlü noktalamalar vardır.

Kaynak: Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Giresun gezilecek yerler

Kilise
İnanç-Kültür Turizmi
Giresun’un Alucra İlçesi, Kamışlı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.
Kamışlı Kilisesi Topçam, Kamışlı köyü yolu 28,700 Alucra/ Giresun

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2342    Eklenme Tarihi : 17 Ağustos 2021 Salı    Güncellenme Tarihi : 17 Ağustos 2021 Salı