­ PATATESLİ BOLU KÖY EKMEĞİ | Kültür Portalı

Patatesli Bolu Köy Ekmeği - Bolu

• 1 kase ekşi maya
  • 4 adet Bolu Patatesi
  • Su ve tuz

Somun Ekmeği Nasıl Yapılır

Unu ekmek teknesinin içine elenir. Haşlanmış ve rendelenmiş patates, ekşi hamur, maya ve tuz ilave edilip, tüm malzemeler ılık su ile yavaş yavaş karıştırılır. Hamur özleşinceye kadar yoğurulur. Yoğurduktan sonra üzerine bir bez kapatıp mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalanana kadar ekmek fırını odunla yakılır. Fırındaki odunlar köz haline gelince fırının heryerine dağıtılır, 15 dakika sonra ucuna bez bağlanmış bir sopayla fırının içi süpürülür. Közlenmiş kömürler fırının ağzında biriktirilir. Hamur mayalandıktan sonra bir parça hamur tahta kürek üzerine alınarak yuvarlak yapılır, kürek yardımıyla fırına konur. Hamurun tamamına bu işlem yapılır. Fırının ağzı kapatılr, pişmeye bırakılır.

Kaynak: Bolu ve Mutfak Kültürü, 2019, Bolu Abant izzet Baysal Üniversitesi, Bolu

Bolu Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 7315    Eklenme Tarihi : 14 Ocak 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 12 Aralık 2022 Pazartesi