­ DEVREKANİ HİNDİ BANDUMASI | Kültür Portalı

Devrekani Hindi Banduması - Kastamonu

Banduma Nedir

Banduma Kastamonu mutfağının en dikkat çekici örneklerindendir. Türk Dil Kurumu'nda “Banduma” kelimesinin sözcük anlamı, “Tavuk veya hindi suyuna parmak kalınlığında durulmuş yufkaları batırıp, tepsiye dizdikten sonra üzerine hindi veya tavuğun etleri konularak yapılan yemek.” olarak geçmektedir. “Bandumak” ise Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü’nde “banmak, batırmak” anlamlarına gelir.

Banduma  Malzemeleri Nelerdir

• 1 kg böreklik un
  • 150 g ceviz içi
  • Yarım hindi
  • 50 g tereyağı

Banduma Nasıl Yapılır

Önce hindi pişirilerek suyu elde edilir. Sonra un su ve tuz ile yoğrulur. Elde edilen hamur yufka haline getirilerek pişirilir. Ceviz içi ufalanarak bir tepsi içinde önceden kızartılmış tereyağı ile yağlanır. Pişirilen hamurlar yufka halinde iken rulo şeklinde kesilir ve hazırlanmış olan hindi suyuna bandırılarak bir tepsiye dizilir. Bu tepsideki hamurların üzerine hindi eti parçaları ve ufalanarak yağlanmış ceviz içi konur ve yine hindi suyu ilave edilerek ocakta altı kızarana kadar pişirilir. Ocaktan çıkınca eritilmiş tereyağı dökülerek servise hazır hale getirilir.

Kaynak: Ağız Tadıyla Kastamonu Mutfağı, Kastamonu Valiliği Yayınları, 2009

Kastamonu Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 42502    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 20 Kasım 2023 Pazartesi