­ AYRANLI YARMA (ŞİŞE ŞIRTEN) | Kültür Portalı

Ayranlı Yarma (Şişe Şırten) - Siirt

MALZEMELER Yarma Kurutulmuş ayran Kızarmış yağ Nane Kırmızı Biber YAPILIŞI Kış mevsiminde yenilen bu yemeğin diğer adı "Şişe Şırten"dir. Mahalle dibeklerinde dövülerek kabuğu çıkarılan buğday, değirmende öğütülerek yarma haline getirilir. Bol suda hamurlaşıncaya kadar pişirilir. Pişirilen bu yarma derin tabaklar içine ortası boş bırakılarak yayılır. Yazın torbalarda süzülerek topak halinde kurutulan ayran "İncene" denen dibi pürüzlü toprak tencerede ılık suda, elle sürtülerek eritilir. Sıvı hale gelen ayranın içine bol miktarda kızarmış yağ, nane ve kırmızıbiber konularak yarma tabağının boş bırakılan kısmına dökülür. Hazırlanan ayranlı yarma kıyıdan başlanmak suretiyle yenilir.
Görüntülenme Sayısı : 3188    Eklenme Tarihi : 05 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 22 Haziran 2017 Perşembe