­ YÖRESEL GIDALAR | Kültür Portalı

Yöresel Gıdalar - Tunceli

Munzur Milli Parkı Vadisinde bulunan dağlarda tamamen doğal ortamında kendi başına yetişen çeşitli dertlere derman tek dişli “Ovacık Sarımsağı” Ovacık ilçesi ile il merkezindeki dükkanlarda satışa sunulmaktadır. Tunceli’nin yüksek dağlarındaki otlaklarda yetişen değişik otlarla beslenen hayvanların sütünden yapılan Türkiye’de meşhur dağ kokulu “Şavak Peyniri” Türkiye’nin her tarafından alıcı bulmaktadır. Ayrıca, yılın belli mevsimlerinde doğal mantar türleri, ışkın (ribes), gulik (çiriş), kultik (kavun türü gibi doğal ürünlerde ilgi görmektedir. Pülümür dağlarında yetişen birbirinden enfes kokulara sahip çok sayıda değişik çiçeklerden arıların toplamış olduğu özlerle yaptıkları katkısız doğal “Pülümür Balı” tüketim ve hediye amaçlı olarak alınabilir. Tunceli'nin dağlarında doğal otlarla beslenen küçükbaş hayvanların özellikle keçi sütünden yapılan "Tulum Peyniri" ülkemizde çokça tüketilen meşhur ürünlerimizdendir. Doğal ortamında kendiliğinden yetişen ve bildiğimiz sarımsağın atası olan tek dişli "Dağ Sarımsağı" her derde devadır.
Görüntülenme Sayısı : 3271    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 27 Temmuz 2017 Perşembe