­ ÜZÜM VE ÜZÜM ÜRÜNLERİ | Kültür Portalı

Üzüm ve Üzüm Ürünleri - Denizli

Denizli İlinin Yukarı Menderes Havzası (Çal, Çivril, Baklan, Bekilli) yanı sıra Güney, Buldan, Pamukkale, Honaz, Acıpayam ilçeleri başta olmak üzere il genelinde sofralık yaş üzüm, kurutmalık ve şaraplık üzümler yüzyıllardır yaygın olarak yetiştirilmektedir. Denizli bağcılığı ülke genelinde önemli bir kalite ve üretim kapasitesine sahiptir. Bölgede yetişen üzümlerin bir bölümü sofralık yaş üzüm olarak, bir bölümü kurutularak kuru üzüm olarak bir bölümü şarap yapılarak ve bir bölümü de pekmez olarak değerlendirilir. Son yıllarda çok şifalı olduğu tespit edilen üzüm çekirdeği ürün olarak değerlendirilmektedir. Denizli bölgesinde yetiştirilen üzümlerin araması, tadı, kokusu oldukça güçlüdür. Ülkemizde yetişen pek çok üzüm türü Denizli yöresinde de yetiştirilmektedir. Çal Karası gibi yerel ve özgün türler de vardır. Yaş üzümü mevsiminde market, pazar ve karayolu kenarlarındaki satış sergilerinden satın almak mümkündür. Kuru üzüm daha çok kuruyemişçilerde satılmaktadır. Çal yöresi şarapları ülkemizin hemen her yerinde satılmaktadır. Fabrikalarda veya geleneksel olarak üretilen pekmezler marketlerde yerini almıştır.

Görüntülenme Sayısı : 7089    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Aralık 2017 Salı