­ SİVAS BIÇAĞI | Kültür Portalı

Sivas Bıçağı - Sivas

İkinci Mahmud Döneminde (1808-1839) tutulan Şer'iye Sicillerinde yer alan bilgilere göre, çakı ve bıçaklar, Subaşı Hanı'nın kuzey girişindeki kapının karşısında bulunan Kılıççılar Çarşısı'nda yapılırdı. Kılıççılar Çarşısı'nda yapılan kılıçların, silahların zamanla değişmesiyle kullanım dışı kalmasıyla kılıç ustaları çakı ve bıçak yapımına yöneldiler. Sivas'ın kara kemik saplı bıçakları ünlüdür. Bıçak sapları için öküz, keçi ve koç boynuzu kullanılır. Boynuz, kolay bulunması ve ucuz olmasının yanı sıra sağlam ve işlenebilir oluşuyla Sivas bıçakçılığının karakteristik malzemesi olmuştur.

Kaynakça: Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 10087    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 20 Aralık 2017 Çarşamba