­ ŞİMŞİR KAŞIK | Kültür Portalı

Şimşir Kaşık - Sakarya

Geçmişten günümüze gelen ahşap kaşık kullanımı Bir dönem demode gibi olsada günümüz modernizasyonlarında tekrardan yerini almıştır. Ahşap kaşık kullanımı insanların sağlığı açısından önemli yer tutmaktadır. her yörenin kendine özgü kaşık modelleri ve kaşık yapımında kullanılan ağaç çeşitleri mevcuttur. ancak karadenizde bulunan şimşir ağacı bu yöredeki ustaların kaşık yapımında önemli etken olmuştur. her yrede kaşık yapımında kullanılan ağaçların seçiminde sert ve dayanıklı olması ön planda tutulur. Şimşir ağacı en çok karadenizin yüksek ve kayalık bölgelerinde bulunmasından dolayı sert doğal koşullarda bile dayanıklı olmasıdır. Şimşir ağacı diğer ağaçlar gibi hareler halinde esnek bir yapıyla yıldan yıla büyümez, tam aksine sert ve lifleri sıkıştırılmış halde yaklaşık 10 yılda bir yaş alarak büyür. buda şimşir ağacının normal boyutlara ulaşmasına yaklaşık olarak yüz yılda erişir.
Görüntülenme Sayısı : 15258    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 23 Mayıs 2017 Salı