­ SERPME BÖREK | Kültür Portalı

Serpme Börek - Antalya

Antalya mutfak kültürü açısından önemli bir yeri olan “serpme börek”, geleneksel çarşı mutfağı başlığı altında incelenebilecek, hamurunun elde savrulması yöntemiyle açılması nedeniyle de bu isimle anılan bir börek türüdür. Serpme böreğin kıymalı ve peynirli olmak üzere başlıca iki çeşidi bulunmaktadır. Yapımı kısaca şöyledir: Un, tuz ve suyla karılarak hamur haline getirilir. Beze haline getirilen hamurlar yağlanan tepsilere yerleştirilir ve dinlenmeye bırakılır. Daha sonra bezeler merdane yardımıyla yassılaştırılır ve elde savrularak açılmaya başlanır. Serpme böreğin en önemli özelliklerinden birisi hamurunun son derece ince açılmasıdır. Börek hamuru açıldıktan sonra, daha evvelden hazırlanan iç yerleştirilir, baharat eklenir ve katlanır. Fırında pişirilen börek, çay ya da ayranla sıcak olarak tüketilir. Kaynak: Davulcu, Mahmut - Tokat, M. - Yörür, S. (2015), Antalya'da Yaşayan Geleneksel Meslek, Sanat ve Zanaatlar-The Living Traditional Professions, Arts and Handicrafts of Antalya, Antalya: Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Yayınları.

Görüntülenme Sayısı : 5790    Eklenme Tarihi : 13 Ocak 2016 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 16 Ekim 2018 Salı