­ SARIMSAK | Kültür Portalı

Sarımsak - Kastamonu

İlk olarak ekimine Sümerler tarafından başlanan sarımsak, bugün pek çok ülkede ekimi yapılan önemli bir tarım ürünüdür. Soframızdan eksik etmediğimiz sarımsak, her yerde yetiştirilmesine rağmen en kalitelisi Kastamonu'muzun nadide ilçesi Taşköprü’de yetiştirilmektedir. Selenyumun yeterli miktarda bulunduğu tek sarımsak türü Taşköprü sarımsağıdır. Bu yönüyle Taşköprü sarımsağı rakipsizdir. Taşköprü sarımsağı, adeta bir eczane gibidir. İçindeki A, B1, B2, PP ve C vitaminleri ile bileşimindeki ALLICIN ve DIALLYLDISULFID neredeyse sarımsağı her derde deva bir ürün haline getirmiştir. Sarımsak, kanser ve damar sertliği başta olmak üzere kramplara, akciğer hastalıklarına, karaciğer hastalıklarına, tansiyona, nezleye, kalp hastalıklarına ve daha birçok hastalığa iyi geldiği uzmanlar tarafından belgelenmiştir. Bilindiği üzere her güzelin bir kusuru olduğu gibi sarımsağın da en büyük kusuru kokusudur. Bu koku kükürtten gelmektedir. Tüketildikten sonra içilecek bir bardak süt ve arkasından çiğnenecek karanfil bu kokunun bertarafına yardımcı olacaktır. Sarımsağın dikimine mart ayında başlanır. Hasadı ise, temmuz ayında yapılır. Sarımsağın kalitesinin yüksek olması için mutlaka temiz suyla sulanması ve çok iyi bakılması gerekir.

Görüntülenme Sayısı : 5297    Eklenme Tarihi : 19 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Haziran 2018 Çarşamba