­ OSMANLI ÇİLEĞİ | Kültür Portalı

Osmanlı Çileği - Zonguldak

Osmanlı çileği  Karadeniz Ereğli'nin en önemli simgelerinden birisidir. Orta boy, oval, rengini akşam güneşinden aldığı söylenen, zengin aromalı ve güzel kokulu Osmanlı çileğinin Ereğli'deki macerası 1900'lerin başına uzanıyor. İstanbul Arnavutköy'de yetişen (bugün hemen hemen ortadan kalkmış olan) bu çilek, çiçeği güzel olduğu için Halil Paşa'ya armağan edilmiş. Paşanın arabacısı Mustafa, çileği Ereğli'nin killi kestane toprağına ekmiş. Bu özel toprakla özel meyve isabetli bir biçimde buluşunca, Osmanlı çileği Ereğli'yle özdeşleşmiştir. Çileğin geniş çaplı üretimi ilk kez Kestaneci Köyü eteklerinde Kahyaoğlu Kadir ve Rum ortağı tarafından gerçekleştirilmiş. Bu çilek türünün yaşatılması ve üretimin özendirilmesi amacıyla Karadeniz Ereğli'de her yıl bir çilek festivali düzenlenmektedir.

Kaynak: Zonguldak Turizm Rehberi, 2010.

Görüntülenme Sayısı : 26606    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 03 Ocak 2022 Pazartesi