­ KINIK ÇÖMLEKÇİLİĞİ | Kültür Portalı

KINIK ÇÖMLEKÇİLİĞİ - Bilecik

İlimiz Pazaryeri İlçesine bağlı Kınık Köyünde yapılan Kınık Çömlekçiliği Seramik yapımı el sanatlarımızda önemli bir yeri tutmaktadır. Geçen yüzyılın başında Bulgaristan’dan ülkemize göç eden ünlü seramik ustası Şakir AĞA sayesinde seramik yapımı ile tanışan Kınık Köylüleri, 45–50 civarını bulan atölyelerde 120 yıldır bu sanatı gerçekleştirmektedirler. Kaliteli seramik için en önemli unsur olan fildişi tonundaki fon astarının en kusursuz şekilde uygulanabileceği çamurun Kınık Köyü topraklarında olması Kınık çömleklerine ayrı bir değer katmaktadır. En iyi toprak katmanına ulaşabilmek için 5m derinliğe inilerek Anadolu’da en yaygın yeraltı tekniği ile işlenen Kınık çömlek ve seramiği, krem fildişi rengi fon üzerine bej, koyu yeşil, lacivert, kobalt mavisi, turuncu, kahverengi gibi renklerde desenler verilmekte, Kınıklı erkeklerin ellerinde şekillenen toprak Kınık’lı kadınların verdiği ruh ve el emeği ile süslenerek, vazodan, bardağa, testiden güvece kadar her türlü hediyelik eşya haline getirilmektedir. Toptan ve perakende alışveriş olanakları bulunan köy Türkiye’nin ilk çömlekçilik araştırma ve uygulama köyü olarak da hizmete başlamış durumdadır. Türkiye’nin hemen her üniversitesinden öğrenciler Kınık Köyüne pratik yapmak üzere gelmektedirler.
Görüntülenme Sayısı : 10899    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 25 Mayıs 2017 Perşembe