­ KARAMANLI KİŞNİŞİ | Kültür Portalı

Karamanlı Kişnişi - Burdur

Maydanozgiller (Apiaceae) familyasına ait Coriandrum sativum L. türünden elde edilen Karamanlı Kişnişi bitkisi, 60 cm kadar boy verir ve meyveleri 3-6 mm çapında ve tüysüz olur. Karamanlı Kişnişi ise olgunlaşmış ve hasadı yapılmış olan bitkinin meyvesidir.

Karamanlı bölgesi nemli ve mineral yönünden zengin topraklara sahiptir. Bu toprakların mevsimsel olarak ekime elverişli hale gelmesiyle birlikte toprak sürülerek ve geleneksel elle dağıtma yöntemi kullanılarak tohumların tarlaya saçılmasıyla bahar aylarında yapılır. Bitkinin filizlenmesi ve gelişmeye başlaması ile birlikte üretim tekniğine uygun olarak ilaç kullanılmadan elle yabancı otlar temizlenir veya çapalama işlemi yapılır. Karamanlı kişnişinin özelliği gereği çok fazla suya ihtiyaç duymaması, yörenin yağış miktarının ve ikliminin ürün özelliğine uygun oluşu nedeni ile çok fazla sulama işlemine ihtiyaç duyulmaz.

Karamanlı Kişnişi 55-60 cm boya ulaştığında köküyle birlikte hasadı gerçekleştirilir. Yörede yoğun olarak kullanılan hasat çeşidi ise bitkinin tohum olarak hasadının yapılmasıdır. Karamanlı Kişnişi meyve (tohum) olarak üretilen üründür. Meyve hasadının yapılma zamanı, kişnişin çekirdeklerinin baş tarafındaki sarı rengin, kişnişin olgunlaşması ile birlikte kahverengi tonunu almasıyla anlaşılır. Karamanlı kişnişi için hasat genellikle temmuz ayının ortasında başlayarak hasat türüne ve mevsim koşullarına bağlı olarak ağustos ayının sonuna kadar biçerdöver yardımı ile yapılır. Yörede üretilen kişnişi diğer yörelerde üretilen ürünlerden ayıran en önemli özelliklerinden bir tanesi de üretim ve hasat tekniğidir. Üretimde kimyasal ilaç kullanılmamasının yanı sıra, yörenin iklimine bağlı olarak bitkinin temmuz ayının ikinci yarısından ağustos ayının ilk yarısına kadar olan sürede hasada hazır hale gelmesini sağlar. Bu dönemlerde hasada hazır hale gelen ürünün yağmur değmeden hasat edilmesi ürün kalitesini artırır. Meyvelerin tam olarak kuruması ve bitkinin kendisinden kolayca ayrılabilecek kıvama gelmesinin ardından hasat edilir ve uygun şartlarda depolanarak olgunlaşmış ve kurutularak satılır.

Karamanlı Kişnişi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 21.05.2018 tarihinden itibaren korunmak üzere 28.09.2020 tarihinde coğrafi işaretli ürün olarak tescil edilmiştir.

Kaynak:

Türk Patent ve Marka Kurumu