­ İSPİR FASULYESİ | Kültür Portalı

İspir Fasulyesi - Erzurum

Dünya çapında meşhur İspir Fasulyesinin özellikleri erken pişmesi, kabuk atması ve gerek kalibre ve gerekse yapı olarak artımlı- bereketli- bir fasulye olmasındandır. Sindirimi kolay ve kendine has bir damak tadı vardır. 8-9 mm büyüklüğünde –kalibrede-  ve yıllık üretim miktarı 300-500 ton arasında değişmektedir. İspir Kuru Fasulyesi, arazinin dağlık olması ve makineli tarımın yaygın olmaması nedeniyle çok zor şartlar altında üretilmektedir. Ekim işlemi genel olarak Mayıs ayında tarlaların sürülmesiyle başlar. Fasulyenin ekiminde hayvan gübresinden başka hiçbir gübre ve kimyasal madde kullanılmaz. Haziran ayında çapalama işlemi yapılan fasulyenin çapalama işlemi sonrasında sırıklamaya geçilir. Yetişmesi oldukça nazik bir evreyi gerektiren İspir Fasulyesinin haftada 1 kez olmak üzere periyodik biçimde sulanması gerekir. İyi verim almak için özellikle çiçek zamanı daha sık sulamak ve kesinlikle sulama işlemini aksatmamak gerekir. Mevsim şartlarına göre hasat zamanı eylül sonu ya da ekim başları gibidir. Makineli tarım yaygın olmadığı için hasat elle toplama yoluyla yapılır. Fasulyeler tarladan söküldükten sonra elle tek tek ayıklanır ve kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra fasulyelerin tanelerinden ayrılması safhasına geçilir. Ayrılma işleminden sonra elek yardımıyla elenir. Son işlem olarak içerisinde bulunan yabancı maddeler ve küçük taneli fasulyeler ayıklanır. İspir Fasulyenin besin değerleri çok yüksektir. 100 gram İspir Fasulyesinde ortalama olarak 24 gram protein, 330 kalori, 1,5 gram yağ 20,2 karbonhidrat bulunur. Ayrıca içeriğinde fosfor, kalsiyum, demir, potasyum ve B1, B2,B3 ve E vitaminleri de bulunur. İspir Fasulyesinin sağlığa da birçok yararları bulunur. İçeriğinde yüksek potasyum sayesinde düzenli olarak tüketiminde yüksek tansiyonu düşürür. Aynı zamanda kandaki kötü kolesterol düzeyini de önemli ölçüde düşürür. İspir Fasulyesinin vücuttaki kan şekeri düzeyini kontrol altına alma özelliği de vardır. O nedenle şeker hastaları da rahatlıkla tüketebilir. Zengin lif içeriği sayesinde kalın bağırsak ve hemoroit sorunları yaşayan kişilerin özellikle tüketmesi gereken besinler arasındadır.

Görüntülenme Sayısı : 11560    Eklenme Tarihi : 02 Mayıs 2018 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 02 Mayıs 2018 Çarşamba