­ ERZURUM KÜFLÜ CİVİL PEYNİR | Kültür Portalı

Erzurum Küflü Civil Peynir - Erzurum

Yöremizde genel olarak evlerde ev üretimi yoluyla yapılan çivil peynirin tamamen doğal ve özgün şartlarda bekletilerek eskitilmesi ve olgunlaştırılması yoluyla elde edilen peynir türüdür. Yeşil Peynir de denilen Erzurum küflü çivil peyniri kahvaltıların başköşesinde yeralır. Sıca lavaş ekmeği, tereyağı ile tüketilir. Kendine has bekletilmiş peynir kokusu, aroması, hazmı kolaylaştırıcı özellikleri, bir yana, barındırdığı yeşil renkli küf dolayısıyla aynı zamanda doğal bir antibiyotik niteliği de taşımaktadır. Yağ oranının oldukça düşüklüğü de bu peynirimizi özellikle tatil yörelerinde tercih sebebi haline getirmektedir. Peynirin bekletilmişliği, küf oranı dolayısıyla çabuk ve ölçülü biçimde tüketilmesi gereken bir peynir türüdür. Bu haliyle de gayet nazik ve nadide özellikleri olan bir peynir türüdür.

Görüntülenme Sayısı : 5662    Eklenme Tarihi : 02 Mayıs 2018 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 02 Mayıs 2018 Çarşamba