­ TOPADA YAZILI KAYASI | Kültür Portalı

TOPADA YAZILI KAYASI - Nevşehir

Adı TOPADA YAZILI KAYASI
Mah. Köy - Mevkii Ağıllı / Yazılıkaya Mevkii
Adres Ağıllı / Yazılıkaya Mevkii ACIGÖL/ NEVŞEHİR
Yapım Tarihi GEÇ HİTİT DÖNEMİ
Vakfiye
Genel Tanım TANIMI:Düzeltilmiş kaya yüzeyine Hitit Hiyeroglif yazısı ile sekiz satırlı bir kitabe yazılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Nevşehir’in Acıgöl ilçesine bağlı Ağıllı köyü sınırları içinde yer alan ve Topada Yazılı Kaya anıtı olarak adlandırılan yazılı kaya kitabesi, Ağıllı köyünün yaklaşık 3 km. kuzey doğusunda bulunur. Ana kayanın güneye ve batıya bakan yüzü düzeltilerek Hitit Hiyeroglif yazısı ile 8 satırlık bir kitabe yazılmıştır. Kitabenin büyük bir bölümü kayanın güneye bakan yüzünde, bir bölümü de batı yüzünde yer alır. Kitabenin tercümesi; Büyük Kral Wasusarmas, yüce kral, kahraman Tuwatiş’in oğlu. Yüce kral kahraman. Wasusarmas’ın varlığında Muwaziti……idi. Parzuta şehrinde 8 kral bana karşı düşmandı. Ve üç kral da bana dost idi: Warpalawas, Kiyakiyas ve Ruwatas. Ben Asil Atlı birliklerimle getirdim . cephe olarak surlar kurdum. Parzutalı, ben cephede ….-dım, ve o gitti(ve) tüm atları ve ordusuyla kendi cephesini orada(?) oluşturdu ve onu dağlara yerleştirdi. Ben kendi Asil Atlı birliklerimle ......dim Ve o/onlar iki kez(?)......(yıktı)lar. …..ben........(yık)tım. O, atlı birliklerim kudretle Parzutean topraklarına ilerledi . Ve binaları yaktı. Ve UPATIT kadınlarını ve çocuklarını köleleştirdi. Ama, Asil atlı birlikler benim için (sonuna dek) şehir surlarını savundu. Efendim Tarhunzas, Sarrumas, tanrıX ve tanrı Y bana önderlik ettiler(benim önümde gittiler) . Ve ben savaşarak kazandım. Ona karşı Asil Atlı birliklerin başı, …... nın ülkesinde şehri iki yıl boyunca savundu. Ve ona karşı onlar, şehri üç yıl işgal ettiler. Ve üçüncü yılda Asil Atlı birlikler ile ……..dılar. Ve orada/ondan sonra Parzutean topraklarına atlı birliklerin peşinden gittiler. ve….. şehrini yaktılar. Ama ne zaman o/onlar UPATIT kadınları ve çocuklarını köleleştirip getirdiler, Parzutean gücü ve tüm isyancılar şehir surlarına saldırdılar. Ama o onu fethedemedi. Tarhunzaş ondan zaferi geri aldı. Ve o hiçbir fetih yapamadı. .Ama Tarhunzaş, Sarrumas tanrı X ve tanrı Y bana zafer verdi. Gelecekte, ben kendim…… ATA, Tarhunzaş, Sarrumas, tanrı X ve tanrı Y.... cağım. Ve ATA bana muhteşm bir zafer kazandıracak. Ve ben kendim için ATA Tarhunzaş, Sarrumas, tanrı X ve tanrıY …..cağım.(O) Kim tahrip ederse…Eğer o bir kralsa... Tarhunzaş, Sarrumas, tanrı X ve tanrı Y insanlarını ve topraklarını yok etsin. Ama o eğer daha sıradan bir (adam)sa, Tarhunzaş, Sarrumas, tanrı X ve tanrı Y insanlarını ve evlerini yok etsin. Las yazdı, yüce kral Wasusarmas’ın……yazdırdı…..
Tescil Kararı K.K.T.V.K 27.03.1992/1241

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 5029    Eklenme Tarihi : 28 Aralık 2012 Cuma    Güncellenme Tarihi : 28 Aralık 2012 Cuma