­ TAŞKINPAŞA KESİKBAŞ TÜRBESİ | Kültür Portalı

TAŞKINPAŞA KESİKBAŞ TÜRBESİ - Nevşehir

Adı TAŞKINPAŞA KESİKBAŞ TÜRBESİ
Adres ÜRGÜP / NEVŞEHİR
Yapım Tarihi Karamanoğulları Dönemi
Vakfiye
Genel Tanım Ürgüp İlçesinde Taşkınpaşa Köyünü Şahinefendi Köyüne bağlayan yol üzerinde, yolun hemen kuzeyinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ürgüp İlçesinde Taşkınpaşa Köyünü Şahinefendi Köyüne bağlayan yol üzerinde, yolun hemen kuzeyinde yer alan türbe bakımsız bir durumdadır. Beden duvarlarında büyük boyutlu düzgün kesme taşın kullanıldığı türbenin örtüsünde moloz taş kullanılmıştır. Yaklaşık kare planlı türbe dört yönden sivri kemer ile dışa açılmış ve bu şekilde biçimlenen baldaken plan şeması oluşturulmuştur. İçerisinde doğu batı doğrultusunda uzanan bir mezar bulunmaktadır. Türbenin örtüsü içten kubbe, dıştan ise sekizgen külahla örtülüdür. Külahın üstten kesik olması nedeni ile halk arasında Kesikbaş Türbe olarak anılan yapı, üstten farklı biçim ve boyuttaki bezemesiz silmelerle hareketlendirilmiştir. Türbenin acil olarak restore edilmesi gerekir.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K. 10.05.1991-1018