­ TABAN MOZAİĞİ VE ÇEVRESİNDEKİ ARKEOLOJİK ALAN | Kültür Portalı

TABAN MOZAİĞİ VE ÇEVRESİNDEKİ ARKEOLOJİK ALAN - Osmaniye

Adı TABAN MOZAİĞİ VE ÇEVRESİNDEKİ ARKEOLOJİK ALAN
Adres Düziçi Cumhuriyet Mahallesi
Vakfiye
Genel Tanım Düziçi İlçesi, Cumhuriyet Mahallesi, 804 ada,82 parselde beyaz zemin üzerinde aralıklı olarak bordo, siyah, lacivert taşlardan oluşmuş bir taban mozaiği bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Testere dişli dış bordürün etrafına bir bant çekilmiş, asma dallarından ve yapraklarından dairesel şekilde oluşturulan panolar içerisinde tavuk, kaz, keklik, geyik, at gibi hayvanlar betimlenmiştir. Hayvan motiflerinin arasında dolgu olarak üzüm salkımları kullanılmıştır. Kuzey-güney doğrultusunda bu mozaik döşemenin üzerine inşa edilen yapının güney ucundaki kısmında 1.0x1.28m’lik bir kaçak kazı çukuru açılmıştır. Daha önce çekilmiş olan fotoğraflar çekildiği zaman halen mevcut olan bu alandaki mozaikler üzerinde şuanda kaçak kazı hafriyatı yığılı durumda olup mozaiklerin varlığını koruyup korumadığı anlaşılamamıştır. Fotoğraflardan görüldüğü kadarıyla farklı bir mekâna ait olan bu bölümdeki mozaikler aynalı olarak yapılmış lale motifli bordürün arkasında testere dişli bir geçiş ve bitkisel motiflerden oluşturulmuş dörtgen panolar içinde rozetler bulunmaktadır. Taban mozaiği bulunan evin çevresinde yaptığımız incelemelerde günümüz betonarme yapıların etrafına yayılmış şekilde çok sayıda arkeolojik malzemenin varlığını tespit ettik. Ayrıca yine çevreye yayılmış çatı kiremitleri ve seramik buluntuları bize bu alanın arkeolojik bir yerleşime sahne olduğunu gösterdi. Yoğun şekilde yapılaşmaya sahne olan bölgede imar faaliyetlerinin denetimli olarak sürdürülebilmesi için bu alanın 3 derece arkeolojik sit taban mozaiğinin ise 1.derece arkeolojik sit olarak tescili uygundur.