­ SOKUTEPE KİLİSE KALINTISI | Kültür Portalı

SOKUTEPE KİLİSE KALINTISI - Osmaniye

Adı SOKUTEPE KİLİSE KALINTISI
Adres Dereobası Köyü
Vakfiye
Genel Tanım Dereobası Köyünün Güneydoğusunda bulunan ve Sokutepe olarak adlandırılan kayalık bir tepenin yamacında orman içinde bir kilse kalıntısıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Osmaniye İli, Dereobası Köyünde güney-doğusunda bulunan ve Sokutepe olarak adlandırılan kayalık bir tepenin yamancında, Orman içinde bir kilise Kalıntısı tespit edilmiştir. Moloz taş malzemeden kireç harcı kullanılarak inşa edilmiştir. Doğu-Batı uzantılı yapının doğu duvarı dıştan düz olarak yapıyı çevrelerken içte at nalı şeklinde derin bir apsisi bulunmaktadır. Tek nefli yapının kuzey ve güney duvarlarında üst tonozu tartan pilasterler gözlenmiştir. Yapının etrafında çok sayıda yeşil sırlı seramik toplanmıştır. M.S. 13. Yüzyıla tarihli port Simeon malı yeşil sırlı seramiklerin yanı sıra ve turkuaz sırlı seramikler ve kaba mallarda bulunmuştur. Yapı M.S 13-14 yüzyıla (Ortaçağ)yapısı olup Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılmıştır.