­ ŞEYH KASIM HALVETİ TÜRBE-MESCİDİ | Kültür Portalı

Şeyh Kasım Halveti Türbe-Mescidi - Mardin

Adı Şeyh Kasım Halveti Türbe-Mescidi
Envanter No .
Adres Yeni Kapı Mahallesi 136 Menemen Sokak No:1-1-A
Vakfiye
Genel Tanım Yeni Kapı Hamamı civarında yer alır. 19.y.y.sonlarında bir süre tekke olarak kullanılmıştır. Yapının tarihi hakkında kaynak bulunmamaktadır. Sadece mumyalık kısmında iki sandukadan birinin şeyhe diğerininde kız kardeşine ait olduğuna dair bir inanış vardır. Bodrum+zemin katlıdır.
Taşıyıcı Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapının dış duvarlarının derzleri beton harçla doldurulmuştur. Üst örtü betonlanmıştır. Yapıta girişi sağlayan kapı sonradan açılmış.
Ayrıntılı Tanımı Güneyinde haziresi batıda yazlık namazgahı olan küçük bir yapıdır. Son zamanlarda onarılmış avlunun kuzeyine eyvan ve yeni mekanlar yapılarak mahalle mescidi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Çapraz tonozla örtülü kare mekan güneyde mihrabın iki yanında açılan iki pencereye sahiptir. Mihrap nişi dışardan basit bir dayanakla desteklenmiştir. Giriş kapısının yer aldığı kuzeyde dar bir eyvan bulunur. Eyvanın içinden mescide yanındaki birkaç basamakla da alt kattaki mumyalık kısmına inilir. Tonozla örtülü basit mekanda iki sade sanduka yer alır. Caminin güneyinde haziresi bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe