­ ŞEYH ABAN MELİK MANSUR MEDRESESİ | Kültür Portalı

Şeyh Aban Melik Mansur Medresesi - Mardin

Adı Şeyh Aban Melik Mansur Medresesi
Envanter No .
Harita No .
Adres Gül Mahallesi 276.Sokak
Vakfiye
Genel Tanım Yapım Tarihi: 13. ya da 14. y.y.dır. Medrese Gül Mahallesi'nin kuzeydoğusunda Mardin Kalesi'nin doğu eteğindeki mezarlık alan içinde yer almaktadır. Kesme taştan inşa edilmiş olup, üst örtüsü düz damdır. Bodrum+zemin katlıdır.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapının avlusunda doğu duvarında ve güney cephesinde betonarme onarımlar yapılmıştır. Medresenin hücrelerinin iç kısımları beton ile sıvanmıştır. Özgün işlevini yitirmiştir. Cami olarak kullanılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Medresenin içinde mezar bulunan kısmı ayaktadır. Bu mekan günümüzde mescit olarak kullanılmaktadır. Büyük bir kısmı moloz taşlarla yenilenmiştir. Medresenin güneyinde sol kesimde mezarların yer aldığı kapalı kısmın üzeri çapraz tonozla örtülüdür. Bu tonoz iki yana eşit olmayan beşik tonozlarla açılmaktadır. Bunun nedeni sağ tarafın sonradan örülmüş olmasından ileri gelmektedir. Sonradan örülmüş olan bu mekanın dışında sağ kesimde başka mekan kalıntıları görülmektedir. Geniş ve sivri kemerli bir kapıya sahip olduğu anlaşılan kapalı mescidin yan kısımlarındaki avluda medrese odalarına ait olduğu düşünülen kalıntılardan bu mekana medrese gözü ile bakmak mümkündür. Medresenin içinde mezar bulunmaktadır. Bunun Şeyh Libben'e ait olduğu söylenmektedir. Kitabesi vardır ancak çok yıpranmış olduğundan okunamamaktadır. Medresenin avlusunda çok sayıda mezarlar yer almaktadır.