­ RÜSTEM PAŞA KERVANSARAYI | Kültür Portalı

Rüstem Paşa Kervansarayı - Erzurum

Adı Rüstem Paşa Kervansarayı
Mah. Köy - Mevkii Ayazpaşa Mahalllesi
Adres Ayazpaşa Mahalllesi Yakutiye/ ERZURUM
Yaptıran Rüstem Paşa
Vakfiye
Genel Tanım Taşhan adı ile anılır. 1965 yıllarında esaslı bir onarım geçirmiş yapının kuzey duvarına bitişik olan kısım temelden itibaren yeniden inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar Çeşitli ve değişik zamanlarda onarım yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Taşhan adı ile anılır. Pervizoğlu camisi ile Boyahane Hamamı arasında yol üzerindedir. 1965 yıllarında esaslı bir onarım geçirmiş yapının kuzey duvarına bitişik olan kısım temelden itibaren yeniden inşa edilmiştir. Yapı iki katlı olup, bütün duvarları düzgün kesme taşlarla kaplıdır. Batıya açılan taç kapının sivri kemerli tonozla örtülü geniş bir ana nişi vardır. Hanın merkezi avlusu ile giriş mekanı arasında uzanan koridora açılan dar ve derin iki niş vardır. Merkezi avlu kalın dikdörtgen payeler üzerine oturan bir revakla çevrilidir. Revakların ardında sivri kemerli tonozlarla örtülü hacreler yer alır. Köşelere isabet eden hücreler (kuzey-batı köşesindeki hariç) kubbe ile örtülüdür. Alt katta toplam 31 hücre vardır. Kuzey revakının ortasında revakın akışını kesen derin bir eyvan görülür. Doğu yönüne açılan kapı ile taç kapıdan avluya geçişi sağlayan koridorlarda revakı bölmektedir. Hücrelerin duvarları kırma taştan revak ve hücre tonozları tuğladandır. Kuzeydeki eyvandan tek katlı dik¬dörtgen bir binaya geçilmektedir. Son onarım sırasında yeniden inşa edilen bir kısım küçük bir ahır olmalıdır. Hanın üst katma taç kapının güneyine açılmış bir kapıdan girilmektedir. Bu katın avluya ve dışarıya penceresi yoktur. Yapıyı çepeçevre dolanan bir koridor etrafına sağlı sollu, hafif sivri kemerli derince nişler inşa edilmiştir. Köşelere ve kenarların, ortasına isabet eden kısımlara birer kubbe yerleştirilmiş. Kubbeler arasında kalan sahalarda beşik tonozlarla örtülmüştür. Kubbelere ve tonozlara fenerler açılmıştır. Nişlerin başlangıç kemerleri ve nişleri arasında kalan kısımlar düzgün kepme taşlarla kubbe ve tonozlar tuğla ile inşa edilmiştir. Halen bu kattaki nişlerin önleri kapatılmış ve her bir niş küçük bir dükkan haline getirilmiştir. Bu katın hanın yatakhanesi olduğu öne sürülmüş olmakla beraber ne amaçla kullanıldığı bilinmemektedir.
Orjinal Kullanım Çarşı
Bugünkü Kullanımı Han
Tescil Kararı A-188 13/11/1976

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1104    Eklenme Tarihi : 06 Ağustos 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 13 Ağustos 2014 Çarşamba