­ ORTA TOZLU KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

ORTA TOZLU KÖPRÜSÜ - Osmaniye

Adı ORTA TOZLU KÖPRÜSÜ
Adres Tozlu Köyü Orta Tozlu Mevkii Kadirli
Vakfiye
Genel Tanım Kadirli İlçesi,Tozlu Köyü, Orta Tozlu Mevkiinde bulunan ve Ceyhan Nehrinin kolu olan Kandak Deresi üzerinde inşa edilmiştir. Anavarza (Dilekkaya), Orta Tozlu Köyleri ile Kesikkeli ve Yalnızdut Köylerini bağlar.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Orta Tozlu Köyünde bulunan ve Ceyhan Nehrinin kolu olan Kandak deresi üzerine inşa edilmiş körü Anavarza Köyü ve Orta Tozlu Köyünden Kesikkeli Köyü ve Yalnız Dut Köyüne geçişi sağlamaktadır. 3 ana ayak üzerine düzgün kesme taş bloklarla giydirme tekniğinde yapılmış olan köprünün kemerli iki özü bulunmaktadır. Bu gözlerin üzerinde, ortada bulunan ayağın tam orta kısmında fazla suları tahliye amacıyla kemerli küçük bir tahliye boşluğu oluşturulmuştur. Köprünün düşen taşlarının yerine yerleştirilmesi ve üzerinde bulunan moloz örgünün betonarme kaplaması ve kenarlarına demir parmaklık oluşturulması şeklinde restore edildiği görülmüştür. Köprü gayet sağlam ve bakımlı olmasına karşın bilinçsiz yapılan onarımlar sonucu köprü üzerindeki moloz taş örgü üzeri betonarme kaplama yapılmıştır.